Д-р Калин Поповски: Само с ваксина можем да преодолеем COVID-19 завинаги

"Усложненията в болниците се лекуват с тройни антибиотични комбинации, кортикостероиди", каза плевенският депутат

206 са медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция у нас. Това са 11% от всички установени случаи на COVID-19 в България. Защо има толкова заразени медици?

"Това е много тревожна тенденция, от парламентарната трибуна обърнах внимание на министър Ананиев. Противоепидемичните мерки в болниците понякога се подценяват", каза за "Денят ON AIR" депутатът от ВМРО д-р Калин Поповски.

Според него може да се радваме, защото общата национална цифра на заразени, спрямо другите европейски държави, е много ниска.

"Всеки болен, който е суспектен за това опасно заболяване, трябва да бъде преглеждан много внимателно. Заболяването е сериозно, многопрофилно и не бива да се подценява дори при тези, които не са на респиратор", коментира д-р Поповски.

Народният представител добави, че медиците по болниците са подготвени да посрещнат това заболяване. По думите му до около 15 април в Източна Европа е имало около 1000-1100 починали от COVID-19, а в Западна Европа в този момент жертвите на коронавируса са били над 65 000.

"В трескаво очакване сме на ваксината, САЩ заявяват, че в най-добрия вариант ще е готова до края на годината. Само това е начинът да се преодолее тази болест завинаги. Усложненията в болниците се лекуват с тройни антибиотични комбинации, кортикостероиди", подчерта д-р Калин Поповски в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той изрази мнение, че дори и коронавирусът да мутира, това би трябвало да е предвидено във ваксината и тя да има траен, при възможност доживотен ефект.

"Няма лечение, което да няма странични ефекти. Един най-обикновен аналгин натоварва черния дроб. Още сме в началото на модела на лечение с кръвна плазма, това е един скъп метод, който тепърва ще се развива", смята Калин Поповски.