Антитела срещу SARS-CoV-2 се изследват чрез три различни имунологични метода в МЦ КИРМ - pleven.utre.bg

Антитела срещу SARS-CoV-2 се изследват чрез три различни имунологични метода в МЦ КИРМ

11 май 2020, 15:46 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    МЦ КИРМ – Плевен

Резултатите се съобщават лично от лекар със специалност клинична имунология или микробиология

Освен имунохроматографски метод с колоидно злато (т. нар. „бърз тест“), в Лабораторията по микробиология и вирусология към МЦ КИРМ – Плевен, са въведени още два имунологични метода за откриване на антитела срещу SARS-CoV-2:

Електрохемилуминисцентен метод ECLIA - Elecsys Anti-SARS-CoV-2 Screen (Roche Diagnostics GmbH) и ELISA метод (ензим-свързан имуносорбентен тест) за количествено определяне на Anti-SARS-CoV-2 IgG, IgA и IgM (EUROIMMUN и Nova Tec Immunodiagnostica GmbH) .

В лабораторията на МЦ КИРМ – Плевен се изследват клинично здрави към момента на изследването лица, които биха искали да проверят своя имунитет към вируса по повод на епидемиологични и/или клинични данни за възможен контакт със SARS-CoV-2, както и пациенти, прекарали вече заболяването COVID-19, за да се определи вида и продължителността на хуморалния имунитет след оздравителния процес и негативните PCR тестове. Прилагането на три различни, надеждни метода за изследване, дава възможност за прецизно определяне на антителата и елиминира риска от фалшиво положителни или фалшиво отрицателни резултати.

Резултатите се съобщават лично от лекар със специалност клинична имунология или микробиология и едва след това се обявяват в информационната система за достъп чрез парола. Резултатите от изследванията в МЦ КИРМ – Плевен се присъединяват ежедневно към резултатите от 25 лаборатории от България в обща платформа - Labtestcovid19.com. Платформата дава възможност да се проследяват голям брой изследвания (около 3850 към 11.05.2020) и да се анализира динамиката на епидемиологичната обстановка в страната чрез определяне броя на хората, които вече са били в контакт с вируса SARS-CoV-2 и са изградили имунитет.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета