105 досъдебни производства за нарушаване на извънредните мерки в Плевенско - pleven.utre.bg

105 досъдебни производства за нарушаване на извънредните мерки в Плевенско

12 май 2020, 11:57 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    plevenutre.bg

Привлечените в качеството на обвиняеми лица са предадени на съд

За периода от 28 април до 11 май 2020 г., Апелативна прокуратура – Велико Търново взе на специален надзор нови 74 броя досъдебни производства, образувани във връзка с извършени нарушения, свързани с извънредното положение. Така наблюдаваните дела от началото на обявяване на извънредното положение стават общо 288 броя.

Новообразуваните дела, взети на специален надзор, са за нарушаване на мярка - поставяне под карантина или за преминаване през изграден от органите на МВР КПП, без неотложност на пътуването, чрез деклариране на неверни данни, като делата са на: РП – Плевен /28 бр./, РП-Русе /19 бр./,  РП – В.Търново /7 бр./, РП – Г. Оряховица /9 бр./, РП – Свищов /3 бр/, РП – Ловеч /4 бр./, РП Габрово /3 бр./ РП – Севлиево /1 бр/.

От всички наблюдавани дела, най-много досъдебни производства за нарушаване на извънредните мерки се водят в РП – Плевен /105 бр./, РП- Русе /52 бр./ и РП-В. Търново /38 бр./, а най-малко е броят им в РП- Троян и РП Тетевен – по 3 бр.

Привлечените в качеството на обвиняеми лица са предадени на съд и първите от тях са осъдени по повдигнатите им от прокуратурата обвинения за нарушаване на карантинните мерки.

Прокуратурата обръща внимание на гражданите, че напускането на дома през периода на карантина от лицата, по отношение на които е определена такава мярка, както и декларирането на неверни данни при преминаване на КПП, изградени от органите на МВР, е престъпление, наказуемо с лишаване от свобода до 5 години и глоба.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета