Архивите разказват: Генерал Гурко в Плевен

Златните книги за гости на Военноисторическите музеи в Плевен, учредени през 1907 г., са важна част от вечния календар на града

Златните книги за гости на Военноисторическите музеи в Плевен, учредени през 1907 г., са важна част от вечния календар на града, и като такива те са приети за съхранение в Държавен архив – Плевен. Значението им се засилва и от факта, че тогава Плевенската община не е имала своя книга за гости. Едва през 1929 г. тогавашния кмет Иван Миндиликов нарежда, протоколните общински книги да бъдат подшити и подредени... Любопитно е, че тази задача е изпълнявана от Прокопий Дянков – някогашен Ботев четник.

Подписът на генерал-лейтенант Василий Гурко, син на легендарния командир Йосиф Владимирович Гурко свързал името си с Освободителната руско-турска война, и до днес се пази на една от страниците в книгата за посещения на Братската могила – Костница в Скобелевия парк в Плевен. Генерал Василий Гурко е посетил града на 22 септември 1933 г., начело на делегацията от Задграничния съюз на руските военноинвалиди белоемигранти. По-късно на своя конгрес съюзът със седалище в Париж, решава да награди с почетен диплом плевенския кмет по това време Георги Попов, за доброто посрещане на групата.

Още един интересен подпис може да се види на един неслучаен посетител в Плевен. Това е Фьодор Расколников, първият съветски пълномощен министър, акредитиран у нас. Той е изпратен в България след възстановяване на дипломатическите отношения между двете държави, което става след 19 май 1934 г. Фьодор Расколников посещава Плевен на 19 юни 1934 г., за да посети паметните места, свързани с руската бойна слава, и полага подписа си върху Златната книга за посещения в Къщата музей „Цар Освободител Александър II”. Заедно с него са се подписали съпругата му Муза Расколникова, първият военен атеше на Съюза на съветските социалистически републики (СССР) у нас, В. Сухоруков и Н. Нигалински, търговски представител.

Редица са подписите на исторически важните личности посетили плевенските светини, запечатани в Златните книги на историята за векове.

Изготвил,

Лилия Петрова

специалист в отдел „Държавен архив“ – Плевен