В Плевен осъдиха двама за неспазване на наложената им карантина

Oсъдените лица п по наблюдаваните дела от страна на Районна прокуратура - Плевен са общо осем

Две лица са осъдени за неспазване на противоепидемичните норми по досъдебни производство на Районна прокуратура - Плевен. Общо образуваните дела са 120 броя, като  всички са взети на специален надзор от Апелативна прокуратура  -  В. Търново.

С определение Районен съд - Плевен е одобрил споразумение, постигнато между Районна прокуратура - Плевен и защитника на Е.М., на 30 години, която се е признала за виновна за извършено престъпление по чл. 355, ал.2, вр. ал.1 от НК.

На 06.04.2020 година, Е.М. била поставена под карантина съгласно предписание на Столична регионална здравна инспекция. Въпреки задължението й да не напуска посочения от нея адрес, на 09.04.2020 г. обвиняемата е нарушила наложената й мярка.

По постигнато споразумение между прокуратурата и защитата на обвиняемата Е.М. е наложено наказание  лишаване от свобода в размер на 3 месеца, което е отложено с изпитателен срок от три години и глоба в размер на 10 000 лева.

По друго дело, с определение Районен съд - Плевен е одобрил споразумение, постигнато между Районна прокуратура - Плевен и защитника на В.Н., на 28 години, който се е признал за виновен за престъпление по чл. 355, ал.2, вр. ал.1, вр. чл. 26, ал.1 от НК.

С предписание на Столична регионална инспекция, на 01.04.2020 година, В.Н. е бил поставен под карантина, с което бил задължен в срок от 14 дни да не напуска посочения от него адрес. В нарушение на взетата мярка, В.Н. два пъти напуснал дома си, а именно на 02.04.2020 година и на 09.04.2020 година.

За това престъпление страните са се споразумели на В.Н. да бъде наложено наказание лишаване от свобода за срок от пет месеца, изпълнението на което е отложено с изпитателен срок от три години, както и глоба в размер на 10 000 лева.

Определенията на Районен съд - Плевен са окончателни и не подлежат на протест и обжалване.

С тези, осъдените лица по чл. 355, ал.2, вр. ал.1 от НК по наблюдаваните дела от страна на Районна прокуратура - Плевен са общо осем.