Пощенска банка с ново гаранционно споразумение за кредитиране на малък и среден бизнес

Подписаното споразумение с Националния гаранционен фонд ЕАД ще улеснява достъпа на малки и средни предприятия до финансиране

Пощенска банка подписа ново споразумение с Националния гаранционен фонд ЕАД, целящо да подпомогне микро, малки и средни предприятия при облекчени условия за финансиране. Чрез новото споразумение Пощенска банка съвместно с Националния гаранционен фонд цели да прилага гаранционна схема за споделяне на риска между двете институции. По този начин, малките и средни предприятия ще могат да се възползват от инвестиционни и оборотни кредити с допълнително обезпечение от фонда. Това ще доведе до по-ниски изисквания за обезпечения и отстъпки от регулярните лихвени нива за предприятията.

"Нашите бизнес клиенти ще имат възможност за получаване на гаранции, издадени от Националния гаранционен фонд, в размер на до 50% от стойността на кредита, като част от необходимото обезпечение. Така ще подкрепим директно дружества, които нямат налични необходимите активи за пълно обезпечение на банковия си заем. Също така, благодарение на партньорството ни с фонда, ще можем да предоставим по-ниски лихвени проценти, в сравнение със стандартните условия за кредитите, и ще предоставим възможност и на земеделските производителите да се възползват от програмата. За нас отличното клиентско обслужване винаги е стояло в основата на корпоративната ни философия и всекидневно се стремим да усъвършенстваме собствените си продукти, за да бъдат в услуга на останалите бизнес организации в страната. Партньорството с Националния гаранционен фонд е именно такава стъпка“, коментират от Пощенска банка.

Клиентите на финансовата институция ще имат възможност да избират между следните бизнес продукти с гаранция по съвместната програма с Националния гаранционен фонд:

Бизнес кредит на вноски– кредит, при който усвоената сума се погасява съгласно приет от страните погасителен план. Подходящ за инвестиционно кредитиране, както и финансиране на извънредни, нерегулярни нужди от оборотни средства.

Револвираща кредитна линия – бизнес кредит, подходящ за финансиране на текущи дейности на бизнеса, който може да се усвоява и погасява по избор на клиента в рамките на определен срок, изцяло или на части, до размера на договорения между клиента и банката лимит. Предимството на този продукт е, че клиентът ползва многократно сумите от одобрения кредитен лимит и плаща лихва единствено за усвоената част от него. 

Овърдрафт – кредит, при който клиентът разполага със средства по разплащателната си сметка до размера на предварително договорения с банката лимит. Изключително подходящ за покриване на краткосрочни оборотни нужди. С всяка постъпила сума по разплащателната сметка се погасява задължението по овърдрафта, без да е необходимо клиентът да попълва искане за погасяване.

Гаранционната схема по програмата ще се прилага и по отношение на кредити, отпускани за реализацията на проекти по оперативни програми. Всички кредитополучатели ще могат да се възползват от преференциални лихвени проценти, в сравнение със стандартните условия, както и експертно обслужване в специализираните центрове на Пощенска банка – „Банкиране малък бизнес“ и в корпоративните центрове на банката.

Повече информация за предлаганите бизнес продукти можете да научите на www.postbank.bg, в специализираните центрове и офисите на банката, на среща с мобилен банков експерт или по телефон на кратък номер *7224.