Самолетно заснемане за обновяване на цифровата ортофотокарта на страната през юли

Заснемането ще се извършва с два самолета, оборудвани с високотехнологични цифрови камери

През месец юли ще стартира самолетно заснемане за обновяване на цифрова ортофотокарта (ЦОФК) на страната. То ще обхване изцяло или частично областите Кюстендил, Перник, София град, София област, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Ловеч, Габрово, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Ямбол.

Заснемането ще се извършва с два самолета, оборудвани с високотехнологични цифрови камери, осигуряващи необходимото качество на получената цифрова ортофото карта.

В резултат на дешифрацията (разчитане) на новата ЦОФК, както и чрез отразяване на резултатите от теренни проверки, проведени през годината (които се предвижда да стартират през месец август), ще бъде определен обхватът на специализирания слой „Площи, допустими за подпомагане” за кампания 2020 г.

Днес бе подписан нов договор за обновяване на цифрова ортофотокарта (ЦОФК) на страната чрез самолетно заснемане за нуждите на Системата за идентификация на земеделските парцели между Министерството на земеделието, храните и горите и „ЕВРО ГЕО СЕНС 2019“ ДЗЗД.

Договорът предвижда поетапно заснемане на цялата страна за период от три години, до 2022 включително, по около една трета от страната на година.