ДФ "Земеделие" създаде специален имейл за сигнали за пожари

От началото на годината са постъпили 5 сигнала с 23 опожарени терена в областите Пловдив, Хасково и Плевен

Паленето на стърнища в страната продължава, въпреки предупрежденията и санкциите, които ДФ „Земеделие“ налага. За по-лесно подаване на сигнали за опожарявания и бърза реакция при локализирането им, фонд "Земеделие" създаде електронната поща [email protected]. На нея може да се подават сигнали за пожари на земеделски земи на територията на страната. Същите ще бъдат разгледани по компетентност, локализирани и допълнени в слой "пожари". Имейлът е публикуван на видно място на сайта на институцията.

От началото на годината в ДФ "Земеделие" са постъпили 5 сигнала с 23 опожарени терена в областите Пловдив, Хасково и Плевен. Местоположението им е локализирано с GPS и са извършени измервания на засегнатите площи. Всички те са заредени в слой "пожари", който слой се ползва при заявяването по СЕПП за Кампания 2020 г. Дежурните екипи на ДФ "Земеделие" проверяват на място всички сигнали за запалени стърнища, които се подават към институцията.

Паленето на стърнища е забранено и подобни действия се санкционират както по българското законодателство, така и по европейските Регламенти. Съгласно Закона за опазване на земеделските земи санкцията за първо нарушение е от 1500 до 6000 лв., а при повторно става от 2000 до 12 000 лв.

Припомняме, че през миналата година служителите на ДФЗ са извършили извънредни проверки по 115 сигнала за горящи земеделски площи в страната. Най-засегнати са областите Русе, Разград, Плевен, Монтана и Хасково. Проверяващите екипи са констатирали основно изгаряния на стърнища от зърнено-житни култури, площи с царевица, слънчоглед, рапица, пасища и сухи треви. Местоположението на пожарите е локализирано с GPS-устройство и са извършени измервания на засегнатите площи.

Неправомерни практики по опожаряване на стърнища и други растителни остатъци през 2019 г. са установени общо при 244 кандидати по схемите и мерките на директните плащания. Засегнати са 421 земеделски парцела, като опожарената площ възлиза на 2 051 ха (20 510 дка). Общата сума на наложените санкции ще бъде ясна след 30 юни, когато по Регламент приключват плащанията за Кампания 2019г.