Програма "Топъл обяд" се удължава до 24 юли

Храна по домовете си получават близо 31 000 нуждаещи се в 215 общини в страната

До 24 юли 2020 г. ще бъде удължена програма „Топъл обяд“, по която храна по домовете си получават близо 31 000 нуждаещи се в 215 общини в страната, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

Местните власти ще организират дейностите да бъдат продължени и всеки работен ден да се разнася супа, основно ястие, хляб и поне веднъж седмично десерт на възрастни, хора с увреждания и с доходи под прага на бедност. Целевата програма е на обща стойност 5,1 млн. лв., осигурени от държавния бюджет. Тя е продължение на операция „Осигуряване на топъл обяд“ по Оперативна програма за храни и/или материално подпомагане от Фонда за европейско подпомагане на най-уязвимите лица.

По време на извънредната епидемична обстановка топла храна от обществените трапезарии получават и други 5500 самотно живеещи, хора, останали без дом, работа и доходи, както и ползващи социално подпомагане и поставени под карантина в 42 общини. Продължава и раздаването на пакети с храни, като от началото на кризата до момента такива са получили над 58 000 души.