ЦИК изготви пътна карта за дистанционно електронно гласуване

Документът е за период от 2020 до 2023 г.

Централната избирателна комисия /ЦИК/ вече е готова с пътна карта за дистанционно електронно гласуване, заяви пред БНР говорителят на Комисията Александър Андреев.

“В пътната карта са разписани основните стъпки, които ЦИК ще следва да предприеме, за да може осъществи експерименталното дистанционно електронно гласуване“, коментира Андреев.

По думите му с параграф 154 от преходните и изключителните разпоредби на Изборния кодекс е въведено дистанционното електронно гласуване. Експерименталното дистанционно електронно гласуване трябва да бъде проведено в три избора, включително и в частични избори.

“Въз основа на тези избори и резултатите от тях ЦИК ще следва да изработи анализ, с който да установи какви са предизвикателствата пред електронното дистанционно гласуване и в тази връзка вече законодателят да прецени дали то да бъде въведено в изборите. Като първоначалният етап – това е изработването и одобряването вече на техническото задание, тъй като може би знаете ЦИК е партньор на Държавната агенция за електронно управление в един проект, който е финансиран от ЕС, в рамките на добро управление по изграждане на системата за дистанционно електронно гласуване“, посочи още Андреев.

Пътната карта за дистанционно електронно гласуване е за период от 2020 до 2023 г.

“Това, което очакваме, е на първо място да бъде изградена системата, за да могат да бъдат проведени вече експерименталните гласувания в рамките на предстоящите избори и по този начин да се установят резултатите от това експериментално дистанционно електронно гласуване. А в края на пътната карта, разбира се, ние очакваме да имаме един положителен резултат, който да анализираме, а на основата на него вече да направим и евентуални препоръки към законодателя“, уточни Александър Андреев.