Георг Спартански: Състоянието на парк "Кайлъка" е трагично - pleven.utre.bg

Георг Спартански: Състоянието на парк "Кайлъка" е трагично

27 май 2020, 10:30 | plevenutre.bg

Кметът все още чака отговор от министъра на околната среда

Вероника Георгиева и Мирослав Грозданов от "Доброволци за Кайлъка" и кметът на Плевен Георг Спартански коментираха случващото се с плевенския парк в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Състоянието на парка е окаяно. Тази година той не е поддържан, неокосено е, кошчетата се изхвърлят рядко, има множество нападали клони... Положението е лошо според нас. Има липса на желание за справяне с проблема, не само липса на пари. При всеки разговор с областната администрация, в който ние търсим подкрепа /единствената подкрепа всъщност е да не ни пречат в дейността ни/ приключва с това, че пари за поддръжка на парка липсват, няма и възможност да кандидатстват по проекти...", заявиха от "Доброволци за Кайлъка", които изразиха надежда, че при следващите им акции и инициативи ще се включват повече хора.

"Няколко пъти са правени опити управлението на парка да бъде прехвърлено на общината, за да може законосъобразно да се отделят средства за неговата поддръжка. До този момент по една или друга причина не е имало такова желание от страна на държавата и това ме провокира да напиша едно писмо, с което да поканя министъра на МОСВ Емил Димитров да дойде до Плевен в удобно за него време, да го запозная със състоянието на парка на място. Той е запознат какво представлява парк "Кайлъка" за плевенчани и гостите на Плевен, защото преди време беше секретар на областната администрация. До този момент не ми е отговорил, очаквам това да се случи в следващите дни", изрази надежда градоначалникът.

"Състоянието на парка е трагично. Тревата в проходимите части е над метър и половина, има други части, които приличат на джунглатa в Амазонка", отбеляза Спартански.

Кметът предлага три варианта за финансиране на дейностите в парка:
1. Да се създаде държавно предприятие, което да извършва дейностите по поддържането и възстановяването на Защитена местност „Кайлъка” със средства от държавния бюджет;
2. Да бъдат предоставяни целеви средства от държавния бюджет на Областния управител за стопанисването на Парка;
3. Да се предостави паркът за стопанисване на Община Плевен, която да извършва дейностите по поддържането и възстановяването чрез „Паркстрой” ЕООД – търговско дружество със 100 % общинска собственост, и осигурен финансов ресурс от държавния бюджет.

"Няма да стане само с косене на тревата и премахване на сухи клони. Там има осветление, което не работи, има изпочупени пейки. Трябва да се третира срещу кърлежи и комари, да се засаждат цветя и нови дървесни видове, да се организира сметосъбиране и сметоизвозване... Трябва да се върши целогодишна работа, както се е вършила навремето", подчерта Спартански.

"За нас няма значение кой ще поддържа парка - дали общината, дали областната адмнинистрация. Важното  е да се поддържа", обобщиха от "Доброволци за Кайлъка".Коментари (10)

Потребител
ДаГъЕ
Целия град е трагичен. Идвам по 5-6 дни в месеца и ако не беше по работа, да не съм стъпил. Градът запада непрекъснато от десетилетия и ако не се вземат мерки, окончателно ще заприлича на съседните оркски села...
27 май, 21:00 ч.
Потребител
От Долно Уйно ли си
Че кой те кара да идваш бе,цървул.Запада ти чутурата проста.Я кажи от кое село си.Хайде къш.В бистрите води място за жаби няма.
28 май, 12:35 ч.
Потребител
Тоя пък
Защо си толкова циничен? Не го знам него дали е от Долно Уйно,но аз не съм и съм напълно съгласен с него. Ти да не си на заплата при кмета?
28 май, 13:04 ч.
Потребител
некой
А би ли ми казал кой град в България не запада.И също тоя заспал кмет кой го избра.Градът Плевен или гражданите му.Така че не хулете града ни.Той е прекрасен.Материалът тук не струва.Ти какво лично си направил за Плевен,освен да плюеш.
28 май, 16:30 ч.
Потребител
питанка
Ами като е западнал града що идеш да бачкаш тук бе,селтак.
28 май, 17:03 ч.
Потребител
Кмет като мед
Под негово управление всичко е трагично
27 май, 14:25 ч.
Потребител
Хасан
О боже мой, трагични са само такива като теб, свикнали само да реват и да се оплакват!
27 май, 15:40 ч.
Потребител
Кмет като мед
Хасанчо,гласоподаватели на кмета,не ми давай квалификации какъв съм защото не ме познаваш. Целия град е пълна трагедия от разруха безработица пенсионери и малцинства. Нищо не се случва нищо няма и да се случи. Това е един умрели град,Хасанчо. Айде,пий една бозъ и се успокой
28 май, 13:07 ч.
Потребител
ХУБАВ ГРАД-ЛОШИ ХОРА
И като си оплю града по-леко ли ти стана.Повярвай ми.Потеклото ми е от видинския край.Отиди да видиш там какво е.Но няма да чуеш никой да си псува родния край.Това го има само в Плевен.Затова ни се и подиграват другите.Заради такива плювалници като теб.Ами като е"умрел"градът [ още... ]
28 май, 16:43 ч.
Потребител
не си в час
По отношение на малцинствата малко се поограмоти.Циганите,които са превзели пазара и района до гарата не живеят в града,а в околните села чак до Павликени,Левски,Ч.Бряг.Тук им е сборището.Друг е въпроса кой допусна това.В Плевен на практика живеят много малко цигани.Горе до [ още... ]
28 май, 21:41 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета