КЕВР предлага с 1.7% по-ниска цена на газа от 1 юни

Това стана ясно от проведеното открито дистанционно заседание на енергийния регулатор

Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ предлага с 1.7% по-ниска цена на газа от 1 юни, стана ясно от проведеното открито дистанционно заседание на енергийния регулатор. Членовете на енергийния регулатор обсъдиха предложението на „Булгаргаз“

Предлага се цената на природния газ за месец юни да бъде в размер на 21,97 лв./MWh. Спрямо действащата цена за месец май 2020 г. от 22.35 лв./MWh, намалението е с 0,38 лв./MWh или с 1,70 %.

„Предложената цена в размер на 21,97 лв./MWh /без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС/, включва цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента по чл. 17, ал. 6 от НРЦПГ за дейността „обществена доставка“ в размер на 0,79 лв./MWh и компонента по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ в размер на 0,17 лв./MWh, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в подземното газово хранилище „Чирен“ в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации“, заявяват от КЕВР.

Представителят на „Булгаргаз“ Иван Иванов, началник на Управление „Лицензионна дейност и търговия с природен газ“, заяви, че докладът отразява обективно информацията, свързана с образуването на цената на природния газ от 1 юни 2020 г.