Общински съвет - Плевен с решение в подкрепа на културата - pleven.utre.bg

Общински съвет - Плевен с решение в подкрепа на културата

28 май 2020, 12:06 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    plevenutre.bg

Kултурният сектор понесe сериозни загуби заради ограниченията, наложени във връзка с епидемията от COVID - 19

Промени в Правилника за условията, реда и критериите за съфинансиране на проекти в сферата на културата на територията на общината, прие Общинският съвет на Плевен. Решението е с цел подкрепа на културният сектор, понесъл сериозни загуби заради ограниченията, наложени във връзка с епидемията от COVID - 19.

"Поради създалата се кризисна ситуация, свързана с периода на извънредно положение в страната заради Ковид-19, последван от обявената противоепидемична обстановка, един от най-тежко пострадалите сектори е този на културата. За разлика от държавните и общински културни институти, които не са лишени от заплащане, частните културни формации, включително и тези към читалищата, както и творците на свободна практика, нямат възможност да функционират и да генерират приходи“, посочи в качеството си на вносител на предложението Петя Василева - председател на ПК по култура в местния парламент. Логично е - допълни тя - Община Плевен, която винаги е демонстрирала подкрепа за развитие на културата и съпричастност към тези, които я създават, да подпомогне дейността на формациите и съставите, които са в застой и изпитват липса на финансови ресурси, като им предостави възможност за финансово подпомагане на проекти, разработени от тях, които на 100 % да бъдат финансирани със средствата, заложени в Раздел III на Културния календар.

Промените в Правилника за финансиране на културни проекти на територията на общината, имат две основни цели. От една страна - да се подпомогне финансово дейността на тази част от културната общност, която е била лишена от възможност за генериране на финансов ресурс за периода на извънредното положение. И от друга - създаване на културни продукти, които ще се представят пред плевенската общественост през втората половина на годината, запълвайки липсата на културен живот, наложен поради невъзможността от организиране на планирани в Културния календар фестивали и форуми при така създалата се кризисна ситуация.

След дебат Общинският съвет прие предложените изменения, като в решението изрично бе записано, че приетите промени, една от които е за цялостно финансиране на съответните културни проекти, важат единствено за 2020 г.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета