ВАП: МОСВ да засили контрола по премахването на незаконните сметища

Установени са 1426 незаконни сметища

ВАП предлага на Министерство на околната среда и водите да засили контрола по отношение на премахването на незаконните сметища и за санкциониране на виновните лица. Препоръката е след проверки, които са възложени от Върховна административна прокуратура.

Те са били възложени на кметовете на населените места . Установени са 1426 незаконни сметища и 440 локални замърсявания. Преобладаваща част от замърсяванията са причинени от изхвърляне на строителни и битови отпадъци на нерегламентирани места.                 

Във връзка с констатираните нарушения са съставени 141 акта за установяване на административни нарушения, издадени са 45 наказателни постановления и 48 фиша.  В голяма част от случаите извършителите на нарушенията не са установени, поради което не са предприети действия по санкционирането им.

След проверките прокуратурите в страната са отправили 27 предложения до кметове на общини за премахване  на съществуващи  незаконни сметища или за засилване на упражнявания контрол с оглед недопускане на нови. Образувани са три досъдебни производства – 2 в района на Окръжна прокуратура-Пловдив и 1 в Окръжна прокуратура-Ловеч.

В някои случаи  контролните органи са предприели необходимите действия – съставени са  351 констативни актове и 4 броя протоколи за предупреждение, с които към нарушителите  са отправени 487 предписания. Последните са насочени към премахване на сметищата и замърсяванията и вземане на последващи  мерки – поставяне на забранителни табели, осигуряване на контейнери за отпадъци, осигуряване на видеонаблюдение.

В резултат на отправените предписания са почистени 370 незаконни сметища и 122 замърсявания. По отношение на всички останали са предприети действия по почистване по график, съобразен със съществуващата извънредна епидемиологична обстановка.

ВАП продължава да следи действията във връзка с незаконните сметища, като разпореди  на териториалните прокуратури да осъществят контролни проверки,  които да установяват дали се спазват съответните графици за почистване на замърсяванията, както и колко от незаконните сметища са премахнати на практика, съобщават от прокуратурата.