Плевенска следа в екипа на историческия полет на SpaceX

Синът на известен плевенски математик е участвал в екипа, който изведе Crew Dragon в Космоса

Сърфист, любител на екстремните ски, пианист като дете, наследствен математик. Това показва бърз преглед на профилите на Кико Дончев, директор на наземни операции и подготовка за изстрелване в SPACE X. Българинът беше до Илон Мъск при изстрелването на совалката тази нощ, информира marica.bg.

Кико е син на плевенчанина Асен Дончев, който от 2000-а година е преподавател в Университета в Мичиган. По всички личи, че тогава семейството емигрира в Америка.

Там израства и Кико според свидетелства на пианистката ни Ани Гогова, която му дава частни уроци като дете. Българката също специализира пиано в Университета в Мичиган. После е преподавател там, сега живее и работи в Чикаго. Ани е от Бургас, завършва Музикалната академия в София. И снощи написа, че е горда със своя ученик Кико, поствайки снимка на Дончев до Илон Мъдск.

Самият Кико не е особено активен в социалните мрежи. Но по снимките си личи, че кара сърф, обича да е сред природата. Има снимки от екстремно каране на ски в Америка. Не липсват и романтични снимки на лодка, както и с очевидно близка дама. Както стана ясно, Кико е наследствен математик.

Кико Дончев

Бащата Асен е роден през 1948 година в Плевен. Завършва гимназия (1966) със златен медал в родния си град. Следва една година в МЕИ, София (специалност Електронни изчислителни машини), след което продължава образованието си във Варшавския Технологичен Университет, Полша. Очевидно е гений. След втори курс преминава на индивидуална програма, ориентирана към математическа теория на управление и започва да се занимава с научна работа в тази област. Завършва университета с магистърска степен (1971), а през 1974 г. получава и докторска степен (Ph.D.).

След завръщането си в България, работи (1975 –1989) в Институт по математика и механика ( дн. ИМИ-БАН) на ЕЦММ, където се хабилитира (1983), защитава дисертация за доктор на математическите науки (дмн, 1987) и става професор.

От 1990 г. е редактор (Associate Editor) в Mathematical Reviews, а от 2000 г. – извънреден професор в Университета в Мичиган.

Следващите му стъпки в кариерата отвъд океана: докторска степен (Ph.D., 1974), доктор на математическите науки (дмн, 1987). доцент (1983), професор (1988).

Работи основно в областите Вариационен анализ, Оптимизация, Оптимално управление, както и в съседни области като Функционален анализ, Теория на апроксимациите, Диференциални включвания, Числени методи.