Откраднатите пари от фармацевтичен офис в Плевен – почти 470 000 лева

Окръжна прокуратура-Плевен внесе в съда искане за задържане под стража на апашите

Днес, 05.06.2020 година, се проведе брифинг по повод кражба на пари от фармацевтичен офис в Плевен, в който взеха участие окръжният прокурор на Окръжна прокуратура гр. Плевен Ваня Савова, ст. комисар Георги Хаджиев – директор на СДВР, ст. комисар Веселин Вътов – директор на ОД на МВР гр. Плевен и наблюдаващият прокурор по делото Нанка Рачева.

Окръжна прокуратура-Плевен ръководи разследването за извършената на 01.06.2020 г. кражба на парична сума от офис на фармацевтичен склад в гр. Плевен, заяви наблюдаващият прокурор Нанка Рачева.

Първоначално е образувано досъдебно производство под ръководството на Районна прокуратура гр. Плевен като взломна кражба, като впоследствие е повдигнато ново обвинение за престъпление по чл. 196а от НК, за кражба в особено големи размери и особено тежък случай, което е от компетентността на Окръжна прокуратура гр. Плевен. Същото е разпределено на прокурор в Окръжна прокуратура гр. Плевен Нанка Рачева.

Кражбата е извършена около 22,50 часа, като в офиса е проникнато чрез разбиване на балконската врата. Разбито е шкафче, намиращо се в офиса,  от което е открадната парична сума.  

При извършения оглед, извън сградата, в която се намира офиса на фармацевтичния склад, са намерени разпилени банкноти с различен номинал, на обща стойност 229 100 лв.

Около 01,00 часа в гр.София са задържани извършителите на кражбата, които са се придвижвали с лек автомобил. При извършеното претърсване на автомобила са намерени голямо количество банкноти с различен номинал на обща стойност 238 478 лв. Общият размер на отнетата сума от офиса на фармацевтичния склад е 467 578 лв.

При претърсването на автомобила са намерени и иззети секретни ключове, касов ключ, 4 отвертки, кози крак и множество инструменти. Извършена е трасологична експертиза, която дава заключение, че две от намерените отвертки най-вероятно са използвани при разбиване на балконската врата и дървения шкаф, в което са били парите.

При придвижването си с автомобила, извършителите са използвали щори за закриване на регистрационните номера на автомобила и тапи за заглушаване на сигналите на охранителна техника.

Извършителите на кражбата са 51-годишен мъж и 46-годишен мъж. И двамата са осъждани многократно и към момента имат висящи наказателни производства за извършени кражби. 51-годишният мъж е извършил кражбата в Плевен в изпитателен срок по присъда на Районен съд-Бургас, влязла в сила на 23.01.2020 г.

Двамата извършители са привлечени като обвиняеми за кражба в особено големи размери, представляваща особено тежък случай, като и двамата са я извършили при условията на повторност. За това престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от десет до двадесет години и конфискация на цялото или част от имуществото на виновните.

Задържани са за срок до 72-часа и в Окръжен съд-Плевен са внесени искания за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Ст. комисар Георги Хаджиев заяви, че случаят е пример за взаимодействие на СДВР, ОД на МВР гр. Плевен и прокуратурата. Той уточни, че по повод разкриване на престъпното деяние е постъпила информация за извършена крупна кражба, поради което незабавно е бил сформиран екип за локализиране на автомобила, с който са се предвижвали извършителите. След неговото установяване е предприето спиране и задържане на двете лица, които са оказали съпротива, наложило използването на физическа сила и помощни средства. Посочи още, че двете лица са използвали „работен автомобил“, т.е. автомобил, който не може да се свърже пряко с тях, регистриран е на друго лице, използва се само за осъществяване на престъпления, а за прикриване на номера използват специална техника, която представлява интерес на МВР.