Бившият шеф на РИОСВ - Плевен остава в ареста

Четирима от петимата обвиняеми за аферата с опасните отпадъци остават за постоянно в ареста

Апелативният специализиран съд потвърди задържането под стража на бившия заместник-министър на околната среда Красимир Живков, бившия шеф на екоинспекцията в Плевен Габриел Савов и бизнесмените Атанас Бобоков и Николай Миховски, предаде bnr.bg. Петият обвиняем  - Айгюн Еминов, ще е под домашен арест.

Според съдия Георги Ушев, безпристрастният прочит на доказателствата сочи „вероятна съпричастност и на петимата към повдигнатите им обвинения – участие в организирана престъпна група, действала от 2014 година до 28 май 2020 година на територията на София, Плевен, Пловдив, Монтана и Враца и включваща длъжностни лица“. Собственикът на плевенската фирма, на площадка на която миналата година беше намерено голямо количество италиански боклук - Айгюн Еминов, обаче излиза от ареста, а мярката му за неотклонение е точно тази, която поиска прокуратурата , но първоинстанционният наказателен съд реши, че не е достатъчно тежка.

За да направи заключение за достатъчно данни за участие на петимата в схема за внос и преработка на опасни отпадъци, съдебният състав се позова на тайни и явни свидетели, на показанията на обвиняемия Еминов и особено на разказа на другия обвиняем под домашен арест – Васил Богданов, работил до лятото на 2019 година за братя Бобокови. Според тримата апелативни спецсъдии, на свобода Живков, Бобоков, Савов и Миховски могат да извършат друго престъпление заради високата опасност на престъплението, в което са обвинение - срещу околната среда, застрашаващо здравето на много хора.