Д-р Калин Поповски: Маските трябва да останат цяло лято в градския транспорт, магазините и моловете

"Социалната дистанция трябва да остане доколкото е възможно ", смята той

"Новите болни са локализирани на две-три места, трябва да помислим добре заради бизнеса дали да се удължава противоепидемичната обстановка или това да бъде направено регионално".  С тези думи започна участието си в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по Канал 3 д-р Калин Поповски, депутат от коалиция "Обединени патриоти" от квотата на ВМРО.

"Опасността от епидемията не е преминала, имаме толкова малко заразени на 100 000 души, което е добре. Може да излязат още заразени от Сърница, но въпросът е противоепидемичните мерки да бъдат много сериозни, за да няма разпространение по останалите населени места. Къде е нулевият пациент е много трудно да се каже. Ирония на съдбата е, че и първият с коронавирус у нас, и първият със СПИН беше от Плевен, но градът не води във всички печални класации", сподели още депутатът.

"РЗИ трябва да има периодичен контрол в заводите. България остана оазис на спокойствието, в сравнение с Европа, а и със света. Не знаем процента на заразоносителите, които се разхождат без да разберат, че са го прекарали, предполага се, че са  5 %. Антителата, които са диагностицирали се движат около 5 %", допълни той.

"Социалната дистанция трябва да остане доколкото е възможно - в градския транспорт трябва да останат маските цяло лято, в хранителните магазини, в моловете също. Вариантът на "шведски маси" предразполагат към такъв вид заразявания, сервитьорите трябва да преминат на сет меню - индивидуално на всеки гост на хотел. Страните от Източна Европа са около 60 пъти по-малко заразени отколкото в Западна Европа, затова няма обяснение. Трябва да има дезинфекция и маски вътре в самолетите", коментира д-р Поповски.

"Парламентарната комисия за коронавируса проверява всички разходи по пандемията, идеята е всички разходи да бъдат запознати с НС. Държавната болница заслужават друг модел на финансиране, те поеха основната тежест. Те имат само един модел на финансиране, а трябва да се погледнат с друго около - те са 30 в провинцията и 30 в София. Това трябва да се направи извън клиничните пътеки. Имаме глобално недофинансирана рамка от бюджета на НЗОК. До края на този мандат няма да имаме време да направим голяма реформа на здравната система. Много е екстравагантно да се събират подписи на площадите, това не е градивна критика, а сензация, БСП преиграва малко", заяви народният представител от ВМРО.

"Предлагаме съдът да вземе решение кога детето да бъде изведено от семейство, а не НПО-тата. Те не могат и да бъдат търговци реално, искаме да не вземат отношение към извеждането на децата, да не са членове на комисията, която го решава. Искаме в извеждане на дете освен служител на службата, да участват и местно РЗИ, джипито, искаме да разширим тази комисия", завърши д-р Калин Поповски.