Не дадоха ход на дело срещу плевенчанин, причинил средни телесни повреди на три лица

Следващото съдебно заседание ще се проведе на 8 юли

Състав на Районен съд - Плевен е разгледал вчера наказателно дело, образувано по обвинителен акт, с който е обвинено лицето Г.Ц.М. от град Плевен, в извършване на престъпление по чл.343, ал.3, б.“а“, вр. ал.1, б.“б“, вр. чл. 342, ал.1 от НК, при което са причинени средни телесни повреди на три лица. Деянието е извършено на 08.12.2018 година. Обвинителният акт е постъпил в Районен съд Плевен и делото е разпределено на определения съдия-докладчик на 05.05.2020 година.

В този период, до 13.05.2020 година, включително, поради обявеното извънредно положение в страната, е издадена заповед от председателя на Районен съд Плевен (в съответствие с решение на Висш съдебен съвет и чл.3, т.1 във връзка с приложение към него от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание), да се преустанови разглеждането в открито съдебно заседание на всички дела, с изключение на изрично посочени текстове от закона. Гореспоменатото дело не е по текст от закона, за които е предвидено изключението.

Според разпоредбата на чл.247а, ал.2, т.1 от Наказателно- процесуален кодекс, определеният съдия-докладчик по дело, образувано по обвинителен акт, има задължението да го насрочи за разглеждане в съдебно заседание, в двумесечен срок от постъпването му в съда. Конкретното дело е насрочено за разглеждане в съдебно заседание на 10.06.2020 година, което е в срок под един месец от изтичане на извънредното положение в страната. Делото се разглежда в най-кратки срокове и в пълно съответствие с разпоредбите на закона.

В провелото се вчера разпоредително заседание не е даден ход на делото, с оглед неявяването на защитника на обвиняемия, по уважителни причини. Съдът е предложил на страните 30 юни, като дата за следващото съдебно заседание, но поради служебна ангажираност на пълномощника на единия от пострадалите, същата е била отхвърлена. Следващото съдебно заседание ще се проведе на 08.07.2020 година от 13:30 часа, като датата е съобразена с ангажираността на страните по делото.