Докторка защити правата си след 7-годишна съдебна сага

Бивша служителка на БАБХ в Плевен води дузина дела срещу незаконно уволнение

Бивша служителка на Областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ в Плевен е доказала правотата си след 7-годишна съдебна сага. Наложило се да води редица дела за незаконно уволнение, които е спечелила и тепърва ще претендира срещу държавата за обезщетение за нанесени материални и морални вреди.

Историята е от 2014 г. Тогава д-р Екатерина Цанова била в екип с неин колега, който бил заловен със 70 лв. белязани пари, приети като подкуп. В тази ситуация тя също получила несправедливи обвинения и така започнали проблемите и с правосъдието, което се отразило на нейната работа като държавен служител. Докато се водело наказателното производство и без да е доказана вина на д-р Цанова, тя била незабавно отстранена от работа, било й наложено най-тежкото дисциплинарно наказание „уволнение“ и било прекратено служебното й правоотношение, обяснява адвокат Иван Денев от Велико Търново.

"Заведохме четири дела, които стартираха почти едновременно в Административния съд в Плевен. Те бяха срещу временното отстраняване от длъжност, срещу наказанието „уволнение“, срещу прекратяването на служебното правоотношение, както и за парично обезщетение заради незаконното уволнение“, разказа адвокат Денев. Най-големи перипетии имало с делото за незаконното уволнение.

„Решението на първата инстанция бе в полза на д-р Екатерина Цанова, защото доказахме, че тогавашният изпълнителен директор на БАБХ д-р Дамян Илиев е нарушил процедурата, понеже е избързал и не е изслушал обясненията по казуса на д-р Цанова. Така съдът отмени уволнението, като се произнесе, че е незаконосъобразно. Решението бе потвърдено и от Върховния административен съд“, изброява хронологията адвокат Иван Денев.

Драмата обаче не приключила до тук. Юристите на БАБХ решили да ползват допълнителен правен инструментариум с довода, че делото се е водело срещу Агенцията, а изпълнителният директор в това му качество не е бил представляван. ВАС приел искането за основателно, отменил постановеното вече влязло в сила решение и върнал казуса за ново разглеждане от друг състав на АС – Плевен. Така през юни миналата година делото започнало отначало. На 10 април тази година съдът отново отменил заповедта за уволнение на д-р Цанова по същите съображения. От БАБХ не са обжалвали решението и то вече е влязло в сила.

„Междувременно по повод жалбата срещу временното отстраняване на д-р Цанова от работа, през месец май 2016 г. излезе решение на Конституционния съд, с което беше обявена за противоконституционна нормата на чл.100, ал. 2 от Закона за държавния служител, която гласеше, че във всички случаи, когато е образувано наказателно производство срещу държавен служител за престъпления, извършени от него в качеството му на длъжностно лице, органът по назначаването го отстранява временно от работа. Така заповедта за временното отстраняване на д-р Цанова автоматично се оказва издадена без законово основание и също бива отменена. А докато се водеха делата, изпълнителният директор на БАБХ сам отмени заповедта си за прекратяване на служебното правоотношение“, разяснява адвокат Денев.

Той уточнява, че съдът бил спрял делото за обезщетение в размер на 6 месечни работни заплати до окончателното произнасяне по повод уволнението. Вече има изслушана експертиза и реално няма пречка да бъде постановено изплащане на 3600 лева, заедно с лихвите, на д-р Цанова.

След дългогодишната съдебна битка обаче, докторката се е принудила да напусне Плевен и в момента работи като лаборант в Русе, за да издържа дъщеря си, която е студентка.

"Обмисляме да заведем дело по ЗОДОВ за нанесените вреди.“, заявява адвокат Иван Денев.