Ананиев: Незаконосъобразно е изискването на PCR тест за прием в болница

До момента Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ е започнала 7 проверки по подобни казуси

Министърът на здравеопазването изиска всички регионални здравни инспекции незабавно да уведомят болниците на територията на съответната област, че е незаконосъобразно изискването на PCR тест като условие за прием в болница или консултация със специалист.

Разпореждането на Кирил Ананиев е във връзка със зачестилите сигнали от граждани за изисквания от страна на лечебните заведения преди хоспитализация или консултация на пациентите да бъде извършен платен PCR тест.

Здравният министър е категоричен, че всички сигнали за отказ от страна на лечебните заведения за диагностика или лечение поради липса на PCR тест ще бъдат проверени и ще бъдат налагани санкции. До момента Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ е започнала 7 проверки по подобни казуси, една проверка е приключила с наложена санкция и на лечебното заведение е разпоредено да възстанови на пациента взетите за PCR тест средства.

Припомняме, че позицията на Министерството на здравеопазването е пределно ясна:

PCR тест, заплатен от гражданите, не може да бъде условие за прием или консултация със специалист в лечебни заведения. Всички здравноосигурени лица имат право на достъп до лечебни заведения за оказване на болнична помощ, заплащана от НЗОК, когато диагностичната и/или лечебната цел не може да бъде постигната в условията на извънболничната помощ. Гражданите имат право да изберат лечебно заведение, сключило договор с НЗОК за оказване на съответната болнична помощ, на територията на цялата страна. Приемът за диагностика и лечение (в т.ч. и оперативно) в болнични условия се осъществява въз основа на здравословното състояние и свързаните с него индикации за болнично лечение и не трябва да бъде възпрепятстван от въвеждане на други предварителни условия. Извън това, по време на хоспитализацията лечебните заведения са задължени стриктно да спазват мерките по превенция и контрол на инфекциите, свързани с медицинското обслужване.

Освен това НЗОК заплаща дейността по диагностика на COVID-19 чрез извършването на високоспециализирано изследване „Полимеразна верижна реакция (PCR) за доказване на COVID-19“.

Министерството на здравеопазването се обръща към всички български граждани с апел своевременно да подават сигнали в случаи на отказ от страна на лечебните заведения за диагностика или лечение без PCR тест.