Стартира онлайн приемът на документи за присъствените кандидатстудентски изпити в МУ-Плевен

От 20 юни до 03 юли зрелостниците ще подават документи онлайн

Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен) ще проведе присъствени кандидатстудентски изпити за специалностите „Медицина“ и „Фармация“, както и тест по биология за бакалавърските специалности. Изпитът по биология ще се проведе на 07 юли, а този по химия – на 10 юли. От 20 юни до 03 юли зрелостниците ще подават документи онлайн чрез модула за кандидат-студенти в Информационната система на сайта на МУ-Плевен. Кандидат-студентите, подали заявления за явяване на предварителните изпити за тези специалности, се пренасочват за участие в редовната сесия след като добавят в профилите си копие на дипломата и заявление с реда на желаните специалности. Таксите, платени за явяване на предварителната сесия, са валидни за редовната. За явяване на първи изпит кандидатите заплащат 60 лв., а за всеки следващ – по 40 лв.

Датата за явяване на редовния кандидатстудентски изпит по биология – тест за бакалавърските специалности - се запазва и е 21 юли 2020 г. Кандидат-студентите, положили успешно предварителните изпити за тези специалности, трябва да подадат онлайн диплома и да заявят участие в класирането в срока от 20 юни до 16 юли.

Общо 472 новоприети студенти по държавна поръчка и платено обучение в редовна и задочна форма ще се приемат от новата учебна 2020/2021 година. Медицински университет – Плевен предлага обучение по общо 16 специалности, 5 магистърски и 11 бакалавърски програми в 5 професионални направления – медицина, фармация, здравни грижи, обществено здраве и социални дейности. Магистърските специалности са: „Медицина“ (118 места), „Фармация“ (49 места), „Управление на здравните грижи“, „Обществено здраве и здравен мениджмънт“ и „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“. Бакалавърските специалности са: „Медицинска сестра“ (70 места), „Акушерка“ (21 места); „Медицински лаборант“ (20 места); „Рентгенов лаборант“ (20 места); „Помощник-фармацевт“ (20 места); „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“ (25 места); „Опазване и контрол на общественото здраве“ (8 места); „Социални дейности в здравеопазването“ (8 места) и „Медицинска козметика“ (15 места). Три са специалностите, в които обучението е само срещу заплащане – „Социални дейности“ (6 места), степен „Бакалавър“, „Обществено здраве и здравен мениджмънт“ (35 места), степен „Магистър“ и „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“ (20 места), степен „Магистър“.

Със Заповед на Ректора е създадена необходимата организация за осигуряване на оптимални условия за провеждането на предстоящите присъствени кандидатстудентски изпити в МУ-Плевен през месец юли при спазване на всички противоепидемични мерки.