Разширяват обхвата на изцяло освободените от наеми наематели на обекти, стопанисвани от "Тибор"

Решението е на Общинския съвет

Кръгът на изцяло освободените от наеми лица - наематели на обекти в сградите и терените, собственост на общинската фирма "Тибор" в Плевен, ще бъде разширен. Решението е на Общинския съвет и е за периода на въведените задължителни противоепидемични мерки и извънредното положение, обявено от Народното събрание от 13.03.2020 г. заради COVID- 19. На практика това е трето решение на местния парламент в Плевен в подкрепа на бизнеса в града, като с него съветниците изменят предходните си две, приети на заседанията през април и май.

С решение от 30 април Общинският съвет гласува за времето на извънредното положение изцяло да бъдат освободени от задължението за заплащане на наеми ползвателите на терени и наемателите на нежилищни обекти - общинска собственост. За обектите, собственост на "Тибор" ЕАД, с точка в същото решение бе определено наемите за периода да бъдат намалени, като според площта им това намаление е съответно с 30%, 20% и с 10% от уговорените месечни наемни вноски.

С последващо решение от 28 май решението от април бе допълнено с нова точка, касаеща част от наемателите на „Тибор" - дадено бе съгласие наемателите на обекти на първия етаж в РУМ „Мизия", за който бяха наложени противоепидемични мерки като търговски център от тип „МОЛ", да бъдат изцяло освободени от задълженията за наем за периода. За останалите наематели в сградата на Централния покрит пазар, която е от същия тип, както и за наемателите на преместваеми обекти и на терени за поставяне на такива, останаха в сила частичните наеми, приети през април. Въведеният различен режим на задължения обаче е довел до недоволство от представители на наемателите, стигнало се е и до напрежение между тях и ръководството на дружеството. С цел преодоляване на ситуацията Общинският съвет реши да разшири обхвата на изцяло освободените от наеми лица. Съветниците дадоха съгласие за освобождаване изцяло от задълженията за наем на наемателите на обекти в сградите, преместваемите обекти и терените, собственост на „Тибор", за които е действала забрана за функциониране по време на извънредното положение от 13.03.2020 г. до 17.05.2020 г. /включително/.