От 1 юли започва прием по училищните схеми за учебната 2020/2021 г.

Документи се приемат в областните дирекции на ДФ „Земеделие“ по седалище и адрес на управление на заявителя

Кандидатите по двете европейски схеми „Училищен плод" и „Училищно мляко" могат да подават заявления за одобрение за учебната 2020/2021 година от 1 до 31 юли 2020 г. Документи се приемат в областните дирекции на ДФ „Земеделие“ по седалище и адрес на управление на заявителя. Формулярите за кандидатстване са по утвърден от изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“ образец и са публикувани на електронната страница на ДФ „Земеделие“.

Децата в училищата и детските градини ще получават до 50 доставки по схемата „Училищен плод“ и до 50 по схемата „Училищно мляко“. За първи път през новата учебна година на подрастващите ще могат да се предоставят не само конвенционално произведени пресни плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, но и продукти, добити по биологичен път. За първа година освен продуктите по двете училищни програми, се дава възможност в учебните заведения да се доставя и пчелен мед. Новостите са разписани в последните изменения на Наредбата за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в учебните заведения - Схема „Училищен плод“ и Схема „Училищно мляко“, обнародвана на 19.06.2020 г.

Право на участие в европейските схеми имат учебни заведения, производители на плодове и зеленчуци, производители на мляко и млечни продукти, организации на плодове и зеленчуци, групи производители на плодове и зеленчуци, еднолични търговци, търговски дружества и кооперации, както и общини. Учебните заведения могат да участват във всяка от схемите самостоятелно, като изберат и заявител по тях.

През изминалата учебна 2019/2020 г. по двете схеми бяха обхванати над 420 000 деца, които посещават повече от 3 200 учебни заведения в цялата страна. От доставките по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“, които се финансират от ЕС и се прилагат от почти всички страни-членки на Общността, се възползват децата от подготвителните групи и учениците от І до IV клас включително, които посещават държавните, общинските и частните училища и детски градини.

Припомняме, че двете училищни схеми не са разработени за изхранване на децата в учебните завадения. Те имат за цел да възпитат трайни навици в подрастващите - да консумират пресни български плодове и зеленчуци, както и качествени млечни и пчелни продукти, родно производство. С измененията в Наредбата за прилагане на училищните схеми се цели стимулиране на родното производство. Най-малко 50% от доставяните плодове и зеленчуци ще бъдат произведени от български производители. 

Прилагането на схемите за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения се финансира от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, както и от държавния бюджет.