Клиника по ендокринология празнува 30-ия си рожден ден във Втора база

Клиниката има дълга история в една от най-старите болници в страната, а именно плевенската УМБАЛ "Д-р Г. Странски"

Тази седмица Клиника по ендокринология в УМБАЛ "Д-р Г. Странски" празнува своя 30 – и рожден ден, от нейното пребазиране в сегашната Втора база на УМБАЛ "Д-р Г. Странски" ЕАД – Плевен.

Базата е извоювана не без трудности и проблеми, тъй като дотогава тя е била Окръжна партийна школа, разказа преди време дейният участник в събитията доц. д-р Лидия Клечкова. Тогавашната ръководителка на Клиника по ендокринология доц. д-р Клечкова, успява да извоюва Втора база за нуждите на болницата, като голяма роля имат и тогавашните студенти, родени 1968-69 година, разказва д-р Веселин Кокарешков, син на доц. Клечкова, лекар от 37 години в плевенската болница и участник в събитията. Така на практика клиниката е първата, която се пребазира в новата Втора база. Съпругът на доц. Клечкова и началник на Военна болница по това време полковник д-р Кокарешков помага с камиони, които извозват инвентара, а поради липса на лаборатория, първите дни пробите се транспортират до Първа база, разказва още д-р Кокарешков.

Клиниката има дълга история в една от най-старите болници в страната, а именно плевенската УМБАЛ "Д-р Г. Странски". През 1961 г. е обособен Сектор по Ендокринология с 15 легла към Ревмо-кардиологичното отделение на бившата Окръжна болница в Плевен. Клиниката по Ендокринология е водещото ендокринологично звено в града. В нея се приемат пациенти с всички заболявания от областта на общата ендокринология и обмяната на веществата от региона и цялата страна. При заболяването захарен диабет се провеждат и клинични изпитания на нови лекарствени средства. Ежегодно в Клиниката се лекуват хиляди пациенти. В лечебния процес се използват най-нови и съвременни медикаменти и диагностични методи, като се прилага строго индивидуален подход в лечението, насочен към специфичните нуждите на пациента. Клиниката по Ендокринология е база за обучение на български и чуждестранни студенти и специализанти по медицина, като в процеса на обучение са включени всички лекари. Образователния процес се провежда в практическа и научно-приложна насока и е онагледен с най-съвременни средства и помагала в специално пригодена за целта учебна зала.

Ръководител на Клиниката по ендокринология от 2011 г. е доц. д-р Катя Тодорова. Клиниката е номинирана и удостоена с грамота за принос към опазване на здравето на българския пациент от Националното сдружение на пациентските организации. Доц. д-р Катя Тодорова е удостоена с почетна грамота „Лекар, на когото българите вярват”. Тя организира ежегодно престижният научен форум „Плевенски енодкринологични дни“, в който участват всички водещи ендокринолози в страната.