От днес: 9% ставка ДДС за храна в заведенията, детски храни и пелени, книги и учебни помагала

Минималната пенсия вече е 250 лв.

От днес влиза в сила по-ниската ставка ДДС от 9% за няколко вида стоки - храната в заведенията, бебешки храни и пелени, за книгите и учебните помагала. Мярката ще действа до края на 2021 г. в помощ на засегнатите от коронавируса сектори.

Влизат в сила и ваучерите на стойност 210 лв., които имат право да получат работещите на първа линия с коронавируса за настаняване в държавни почивни бази и тези на НОИ.

От 1 юли работодатели и самоосигуряващи се лица от секторите на транспорта, хотелиерството, ресторантьорство и туризма ще могат да получават по 290 лв. месечно за запазване на заетостта на работниците и служителите. Те обаче ще трябва да докажат, че приходите им са намалели с не по-малко от 20%.

Бизнесът вече може да кандидатства и по мярката "Заетост за теб", с която може да наемат безработни за период от 3 месеца, за които ще получават 610 лв. Бюджетът за компенсациите е 160 млн. лв., като мярката ще важи за всички сектори без селското стопанство. Парите отново са осигурени от програма "Развитие на човешките ресурси".

Всички пенсии, отпуснати до края на миналата година, се актуализират по т нар. Швейцарско правило със 6.7 на сто. Над 2.09 млн. пенсионери ще получат увеличение. Минималната пенсия вече е 250 лв.