Инвестират близо 2 млн. лв. в археологически проучвания по изграждащото се трасе на АМ "Хемус"

Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура"

Близо 2 млн. лв. ще бъдат инвестирани в археологически проучвания по изграждащото се трасе на АМ "Хемус". Агенция "Пътна инфраструктура" обяви по рамковото споразумение между АПИ и НАИМ-БАН две покани по ЗОП за извършване на археологически проучвания. При изпълнението на големи пътни обекти АПИ е възложител както на дейностите по изграждане на отсечките, така и на археологическите проучвания.

По трасето на АМ "Хемус" от пътен възел "Боаза" до пътен възел "Каленик" ще бъдат проучени 11 археологически обекта на територията на област Ловеч. Предполага се, че преобладаващата част от тях са могили, както и многослойни селища от различни исторически епохи. Ще бъдат извършени и наблюдения на участък 1- от пътен възел "Боаза" до пресичането с път ІІІ-307 Луковит - Угърчин, включително пътен възел "Дерманци" (от км 87+800 до км 103+060), и участък 2 - от края на пътен възел "Дерманци" до връзката с път ІІІ-3005 Радювене - Катунец, включително пътен възел "Каленик" (от км 103+060 до км 122+260)/. Прогнозната стойност на поръчката е 1 890 000 лв. без ДДС, а срокът за изпълнение е между 40 и 80 дни за отделните обекти.

Ще се издирват археологически обекти и в участъците 4, 5 и 6. Това е трасето от края на пътен възел "Плевен" при пресичането с път II-35 Плевен - Ловеч до връзката с път I-5 Русе - Велико Търново, включително и пътния възел на АМ "Хемус" в област Велико Търново. Прогнозната стойност на поръчката е 28 000 лв. без ДДС или 33 600 лв. с ДДС. Срокът за изпълнение е 20 дни.