Още 22 000 работни места ще бъдат запазени с нови компенсации за бизнеса

Проектът цели да продължи ограничаването на негативните социално-икономически последици от пандемията

Агенцията по заетостта стартира нова процедура за изплащане на компенсации на работодатели за запазване заетостта на техните работници и служители. За безвъзмездна финансова помощ могат да кандидатстват директно засегнатите от извънредното положение предприятия и самоосигуряващи се лица от сферата на транспорта и туризма. Средствата се отпускат по проект „КРАТКОСРОЧНА ПОДКРЕПА ЗА ЗАЕТОСТ В ОТГОВОР НА ПАНДЕМИЯТА ОТ COVID-19” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г., а условията и реда за подкрепа на работодателите се определят с акт на Министерския съвет – Решение № 429 от 26.06.2020 г. Предвижда се да се предостави възможност за запазване на трудовата ангажираност на най-малко 22 000 наети и самостоятелно заети лица. Така проектът цели да продължи ограничаването на негативните социално-икономически последици от пандемията.

За изплащане на помощта за запазване заетостта на застрашените от освобождаване от работа лица или запазване на собствената си стопанска дейност, от днес могат да кандидатстват работодатели и самоосигуряващи се лица, които осъществяват дейност в допустимите сектори и които са декларирали намаляване на приходите от продажби с не по-малко от 20 на сто през месеца, предхождащ месеца на подаване на заявлението по проекта. 

Компенсациите на бизнеса се изплащат за всеки работник, служител или самоосигуряващо се лице, на което ще бъде запазена заетостта за допълнителен период, равен на половината от периода, за който се изплащат компенсации. Размерът на помощта е 290 лв., като сумата включва 189 лв. за работника/служителя, както и дължимите данъчни и осигурителни вноски за сметка на осигурителя и осигуреното лице. Компенсациите се изплащат за цял календарен месец, считано от 01.07.2020 г.,  за не повече от шест месеца.

Подробно описание на процедурата за кандидатстване, съдържаща условията, изискванията, реда и начина за кандидатстване, както и образците на документи, информация за работодателите и самоосигуряващите се лица, може да бъде намерена на официалната електронна страница на Агенцията по заетостта в раздела за Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020, тук.  

Бюджетът на проекта е 40 000 000 лв. и предвижда подпомагане на  работодатели от сферата на транспорта и туризма, които попадат в конкретно посочените допустими сектори. Разходите по изпълнението на проекта се финансират по линия на Европейския социален фонд и националния бюджет на Р България.

Кандидатите за изплащане на компенсации по проекта могат да подават документите си по електронен път чрез Системата за сигурно електронно връчване /ССЕВ/ или чрез лицензиран пощенски оператор и при невъзможност за ползване на първите два варианта – на място в съответната дирекция „Бюро по труда”.

Агенцията по заетостта обръща внимание, че заявлението и документите за изплащане на компенсации по реда на РМС № 429/26.06.2020 г. следва да се подават към Дирекция „Бюро по труда”, обслужваща територията по мястото на работа на работниците и служителите, независимо от начина на подаването им!

Препоръчително е, работодатели и самоосигуряващи се лица, които осъществяват дейност на обекти на територията на Столична община и извън нея, да подават документи за кандидатстване в дирекция „Бюро по труда”, която обслужва територията на обекта/тите извън София.

Всички териториални поделения на Агенцията по заетостта в страната са на разположение за въпроси и допълнителна информация на кандидати, запознали се с публикуваните документи за процедурата за кандидатстване и изплащане на компенсации за запазване заетост на работници/служители в сферата на транспорта и туризма.