Картофопроизводителите получиха близо 1,8 млн. лева за борба с телените червеи

Помощта е предназначена за земеделски стопани, които отглеждат картофи на площи с размер над 1 дка

ДФ „Земеделие“ преведе близо 1,8 млн. лв. (1 780 404 лв.) на 275 картофопроизводители по схемата за държавна помощ „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по „Национална програма от мерки за контрол на почвени неприятели по картофите от сем. Телени червеи (Elateridae)“. Помощта е предназначена за малки и средни предприятия – земеделски стопани, които отглеждат картофи на площи с размер над 1 дка. Кандидатстването по схемата беше от 9 март до 15 май 2020 г., а до 29 май 2020 г. стопаните трябваше да предоставят отчетни документи за извършените дейности по третиране на картофените насаждения.

ДФ „Земеделие” извърши стриктни проверки на картофопроизводителите. По схемата са подадени 307 заявления за подпомагане, като са  извършени 200 проверки на място или върху почти  65% от подадените заявления. При заявени с намерения за засаждане 30 500 дка с картофи, насаждания са констатирани на 27 800 дка.

Утвърденият от УС на ДФ „Земеделие“ финансов ресурс по схема за държавна помощ „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по „Национална програма от мерки за контрол на почвени неприятели по картофите от сем. Телени червеи (Elateridae)“ е в размер на 1,8 млн. лева за 2020 г.

По схемата се компенсират направените разходи само за тези препарати, които са разрешени в Р.България за химичен контрол на почвени вредители по картофите от сем. Телени червеи (Elateridae). Картофопроизводителите сами избират продукта за растителна защита, като се подпомагат до 100 % от стойността му, но не повече от размера на държавното подпомагане на хектар по продукти и не повече от 850 лв./ха, с включен ДДС.