Искат постоянен арест за прокурора, вилнял в УМБАЛ - Плевен - pleven.utre.bg

Искат постоянен арест за прокурора, вилнял в УМБАЛ - Плевен

07 юли 2020, 17:35 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    plevenutre.bg

Искането е внесено в Софийския градски съд

Прокуратурата поиска постоянен арест за разследвания за хулиганство прокурор от ВКП Георги Асенов. Искането е внесено в Софийския градски съд, предаде БНТ.

До началото на юни Асенов работи в прокуратурата в Плевен. По-известните разследвания, които той води са тези за убийството на плевенския сутеньор Марио Иванов и за задържания с подкуп местен прокурор Георги Велков.

Георги Асенов е прокурор във ВКП от 10 юни, но преди дни бе арестуван, а прокуратурата го привлече като обвиняем за хулиганство, защото миналата събота вилнял в болницата в Плевен.

"Възмутително и недопустимо поведение за висш прокурор! Законът е един за всички и всички са равни пред него. Още повече, ако си полицай или магистрат - съдия, прокурор или следовател. Времето на двойните стандарти свърши! #ЧИСТИМ България и къщичката си!", написа в туитър главния прокурор Иван Гешев.

По-късно стана ясно, че Асенов се държал грубо със служителите на охранителната фирма, която пази болницата. Отказал да спазва правилата за достъп и им наредил да напуснат.

"Знаете ли кой съм аз, бе? Ще видите какво ще ви се случи, аз съм прокурор!", крещял той.

"Прокуратурата на Република България е категорична, че подобни прояви са несъвместими със задълженията и отговорностите, които имат българските магистрати и в частност прокурорите, поради което ще предприеме действия по тяхното санкциониране и недопускане. Спрямо Георги Асенов ще бъде образувано дисциплинарно производство за нарушение на разпоредбите на Кодекса за етично поведение на българските магистрати", написаха от пресцентъра на прокуратурата.

Българският лекарски съюз също осъди действията на плевенския прокурор.

"Разтревожени сме от непристойните действия на прокурор Георги Асенов... Подобно поведение е не само недопустимо, но и грубо погазва обществения ред и демонстрира явно неуважение към обществото. Още повече, че това е дело на магистрат, който е призван да защитава закона а не да го нарушава", написаха преди ден от съсловната организация.

Според БЛС задържането на хулигана-магистрат, както и заявената позиция за санкциониране и недопускане на подобни прояви, дава знак на цялото общество, че няма недосегаеми.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета