Засилен институционален контрол за спазване на мерките срещу COVID-19 в област Плевен

Лабораторията на този етап се справя с финансовото обезпечаване на PCR тестовете

заповедта на министъра на здравеопазването, обсъди на днешното си заседание областният оперативен щаб, председателстван от областния управител Мирослав Петров. В контрола по изпълнение на противоепидемичните мерки се включват ОДБХ, ОД на МВР, РЗИ, общинските кметове, инспекцията по труда. С оглед оптималния обхват на заведения, учреждения, фабрики и др. места на закрито, посещавани от повече граждани се реши разпределението на контрола за спазване на противоепидемичните мерки да става по ресори, за които отговарят съответните институции.

„Спазването на разписаните мерки срещу разпространението на коронавируса далеч не са тежки, затова няма никакво извинение за тяхното неспазване”, категоричен бе областният управител Мирослав Петров. Той подчерта, че контролът наистина ще се затегне сериозно и призова хората да бъдат отговорни не само към собственото си здраве, но и към това на всички останали. По време на заседанието отново бе потвърдено, че в област Плевен няма проблем с легловата база, предвидена за лечение на пациенти с коронавирус. В момента в плевенската университетска болница са хоспитализирани двама пациенти с COVID, с придружаващи заболявания, но без опасност за живота.

„При първи прояви на симптоми незабавно трябва да се самокарантирате до излизане на резултата от PCR теста, за да не се допусне разпространение на заразата”, каза зам.-директорът на РЗИ д-р Илиян Минчев. Той апелира към отговорност всеки, усетил неразположение.

По думите на ректора на МУ проф. Славчо Томов лабораторията на този етап се справя с финансовото обезпечаване на PCR тестовете, като посочи даренията, получени от държавата чрез РЗИ – Плевен, РЗИ-Велико Търново и РЗИ-Ловеч, както и дарителската кампания при старта на работа на лабораторията. Проф. Томов допълни, че ще бъде благодарен на вяска финансова помощ за да се гарантира спокойната работа на лаборантите, посочвайки големия обем PCR изследвания, които се обработват в лабораторията в Плевен. В тази връзка кметовете на Плевен и на Червен бряг изразиха готовност да внесат в съответните общински съвети предложение за отпускане на средства за лабораторията.