И съпругата на върховния прокурор обвинена за скандала в плевенската болница

Това се разбра днес в Софийския апелативен съд

И съпругата на върховния прокурор Георги Асенов е била обвинена за скандала в болницата в Плевен, съобщава 24chasa.bg. При него на 4 юли Асенов бе подведен под отговорност за хулиганство и унищожаване на телефона на гард.

Това се разбра днес в Софийския апелативен съд. Там прокуратурата поиска Асенов да бъде пратен в ареста, след като на 7 юли Софийският градски съд го пусна без мярка за неотклонение. Представител на държавното обвинение изтъкна, че Асенов се държал грубо с охранителите, пренебрегнал предупреждението им в болницата да се качи само един човек заедно с тъста на прокурора, който се нуждаел от спешна помощ.

Обвинението изтъкна, че Асенов размахвал служебната си карта. “Знаете ли кой съм аз, бе? Ще видите какво ще ви се случи, аз съм прокурор!”, крещял той на охранителите. След скандал пък унищожил телефона на един от гардовете.

Състав на Софийския апелативен съд с председател Николай Джурковски и членове Емилия Колева и Александър Желязков обаче не се съгласи с тезата на обвинението. Според магистратите Асенов извадил служебната си карта едва след като един от охранителите опитал да сложи белезници на прокурора. Именно това провокирало Асенов да се легитимира. Мобилният телефон пък не бил унищожен, имало данни, че работил и след като прокурора го хвърлил на земята. Поводът да го грабне пък бил, че гардовете го снимали и нарушавали правото му да не бъде заснеман.

Затова магистратите пуснаха Асенов без мярка за неотклонение. Посочиха обаче, че има данни прокурорът да е нарушил Етичния кодекс на магистратите.

Решението на съда е окончателно.