От днес започват плащанията за застраховане на реколтата от винено грозде

Договорите с одобрените кандидати се подписват от 14 юли

От днес, 21 юли, стартира изплащането на финансовата помощ по мярка „Застраховане на реколтата“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор (НППЛВС) 2019 – 2023 г. Договорите с одобрените кандидати се подписват от 14 юли. Финансовата помощ по мярката се изплаща в срок от 5 работни дни от сключването на договор.

Припомняме, че приемът по мярката се проведе от 4 май до 30 юни 2020 г., като общата сума на подадените заявления е 290 хил. лв. От тях ДФ „Земеделие“ ще финансира процент, съобразно вида на покритите застрахователни рискове. До 60 % от разходите за заплатените застрахователни премии е финансирането при застрахователни полици, включващи загуби, причинени от неблагоприятни климатични условия (слана, буря, градушка, заледяване, силен или проливен дъжд, тежка суша) и други застрахователни рискове – загуби, причинени от животни, болести по растенията или нашествия от вредител и загуби, причинени от пандемии при хората. До 80 % от разходите за заплатените застрахователни премии е финансирането при застрахователни полици, включващи загуби, причинени от природни бедствия (слана, буря, градушка, заледяване, силен или проливен дъжд, тежка суша).

Най-често срещаните застрахователни рискове, включени в полиците на кандидатите, са градушка, буря и проливен дъжд. По-голяма част от гроздопроизводителите са избрали да застраховат реколтата си срещу природни бедствия и да получат до 80 % съфинансиране за заплатените застрахователни премии.