Как да се отървем от неприятната миризма у дома

Да се отървем от влагата

Това е причина номер едно за миризмите в повечето домакинства. Може да използвате хигрометър за тестване на нивото на влажност във всяка стая - ако откриете помещение с влажност над 60 процента, е нужно да използвате обезвлажнител.

Ако живеете на влажен климат, избягвайте килими, които могат да улавят влагата, особено в кухнята и банята. Внимавайте за повече микро източници на влага, като гъби и кърпи: Сменяйте гъбите поне веднъж на една-две седмици, уверете се, че чистите кърпи са напълно сухи, преди да ги сгънете и изсушавайте постелките за баня незабавно.

Започнете с очевидното

Кофи за боклук, легла за домашни любимци и пелени например са най-явните източници на лоши миризми. За съжаление обаче, колкото повече време прекарваме около тези неща, толкова по-малко вероятно е да осъзнаем, че те миришат, защото привикваме към миризмата. Това се нарича  сензорна адаптация и е обща за всички сетива. Тази „слепота на носа“ всъщност е адаптивна, защото когато редовните миризми избледняват на заден план и се появява непознат аромат (като дим), ние го забелязваме повече. Но това също може да означава, че къщата ви мирише и дори не го знаете. Затова е важно да бъдете активни: Почиствайте вътрешността на кофата за боклук (включително капака, ако има такъв) поне веднъж седмично. Почиствайте леглата на домашни ви любимци редовно и изхвърляйте коша за отпадъци всеки ден. И ако можете, опитайте да използвате малки кофи за боклук в дома си, така ще бъдете принудени да изхвърляте боклука по-редовно.

Почистете  хладилника

Първият начин да се справите с миризмите в хладилника е доста очевиден: хвърляйте всичко, което е с отминал срок на годност. След като изхвърлите всичко ненужно, старателно почистете хладилника.  Ако имате подвижни рафтове, издърпайте ги и ги накиснете в гореща сапунена вода. Избършете вътрешността със смес 1 към 1 с гореща вода и бял оцет с малко сапун. Използвайте влажна кърпа за изплакване.

Отворете прозореца

Това е най-лесният начин да внесете свежест, особено ако имате остатъчни миризми от готвене или боядисване. Отварянето на прозорец прави цялото ви пространство по-чисто и помага за повдигане на настроението ви.

Етерични масла

Освен да използвате етерични масла в дифузери за стая, може да използвате маслата като домашни средства, които ще освежат дома ви, например като си направите спрей за освежаване на различни тъкани. Смесете половин чаша бял оцет, половин чаша спирт, 1 чаена лъжичка царевично нишесте и 20 капки от любимото ви масло в малка бутилка със спрей. Разклатете добре преди всяка употреба.

Силните аромати не винаги са най-добри

Често срещано погрешно схващане, че за да може домът ви да мирише "добре", миризмата трябва да ви обгърне, когато влезете през вратата. Обратното всъщност е вярно. Ако харесвате сладките аромати, може да се насочите към такива, които са по-естествени като аромат на гора, цветя и цитрусови плодове.