Парламентът разреши общинските съвети да могат да заседават от разстояние

Парламентът разреши общинските съвети да могат да заседават от разстояние. Депутатите определиха и случаите, при които местните парламенти могат да заседават чрез видеоконферентна връзка – при бедствено положение и други извънредни ситуации.

Общинските съвети ще могат да заседават онлайн чрез технически средства за комуникационна връзка за едновременно приемане и предаване на връзка.

За проведеното онлайн заседание се изготвя видеозапис. Когато няма възможност за видеоконференция, заседанията могат да се провеждат по друг начин от разстояние – с неприсъствено гласуване, като се осигурява необходимият кворум.

Народното събрание регламентира, че общинските съветници, включително и председателят на общинския съвет нямат частен интерес при приемането бюджета на общината и при определяне възнагражденията на кметовете, на председателя на общинския съвет и на общинските съветници.

Така започналите производства срещу общински съветници за конфликт на интереси, преди приемането на промените, приключват според новите изменения.