Доц. д-р Ангел Кунчев: Има масово неспазване на мерките и умора на обществото към тях

Има нарастване на случаите при по-млади хора

Близо 30% от случаите в България са на хора под 50-годишни. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев по БНТ. 

По думите му процентът на положителните е между 4 и 6% от направените тестове. "Очевидно е, че има тенденция за нарастване на новозаразените - има масово неспазване на мерките и умора на обществото към тях", каза още той. "В света се потвърди, че колкото и да изглеждат обикновени и познати, за момента са единственото, което имаме и ако не ги спазваме, следва повишаване на заболеваемостта“.

България вече се стреми към 2-3 място по заболеваемост в Европа, след Швеция и Португалия, акцентира Кунчев. Той уточни, че значителен ръст се наблюдава и на Балканския полуостров като цяло.

Има нарастване на случаите при по-млади хора.

"Ние сме напълно наясно от самото начало, че не можем да спрем разпространението, това е невъзможно при въздушно-капкова инфекция".

Затова Кунчев акцентира, че е важно да няма взривообразно заболяване, както и да пазим рисковите групи. Предстояща грипна епидемия може да изтощи здравната система, отбеляза Кунчев.