Журналист на BBC News снима документален филм в Белене

Кметът Милен Дулев оказва пълно съдействие при организацията по заснемането на кадрите

В началото на тази седмица в Белене пристига Ник Торп, кореспондентът на Централна Европа за BBC News (Будапеща, Унгария) заедно с още трима души екип, за да заснемат кадри от Белене за документалния филм, който Торп подготвя по книгата си „Дунав – пътешествие от Черно море до Черна гора“. Книгата си британският журналист и режисьор издава преди няколко години. По форма тя е пътепис, в който той описва своите срещи с различни хора в различни държави около река Дунав. Между тези държави е и България. Книгата е забавна, преплитаща история и настояще, изпълнена с коментари, точно наблюдения и описания – така описват критиците книгата.

Години след нейното написване Ник Торп решава да заснеме документален филм. В България той снима кадри от Видин, Лом, Русе. И от Белене.

Заснетите кадри в Белене са на остров Персин. Двама бивши концлагеристи – Тако Караиванов и Цветан Георгиев, разказват пред камера своите спомени от пребиваването си в лагера.

Кметът Милен Дулев оказва пълно съдействие при организацията по заснемането на кадрите, съобщиха от местната управа. Филмът – когато бъде завършен, ще се предлага за излъчване на телевизионните оператори по цял свят.