Oдобриха допълнителни финансови средства за ремонт на Автогара Плевен

Това стана с гласовете на 30 от общинските съветници „за”, един „против” и шестима „въздържали се”

 С гласовете на 30 от общинските съветници „за”, един „против” и шестима „въздържали се” беше прието на днешната редовна сесия решението Община Плевен да обезпечи финансирането на проекти чрез поемане на дългосрочен дълг под формата на /заем/ кредит от „ Регионален фонд за градско развитие” АД и Банка ДСК АД – съфинансираща институция, в частта за ремонт на Автогара – Плевен.

Със свое Решение от м. декември 2018 год. местният парламент даде съгласие Община Плевен да поеме дългосрочен дълг под формата на /заем/ кредит за изпълнение на Проект „Основен ремонт на пл. „Свобода” и пешеходната ул. „Васил Левски” от пл. „Свобода” до пл. „Стефан Стамболов” на стойност не повече от 2 945 000 лева и Проект „Ремонт на сградата на Автогара Плевен и автобусните сектори” на стойност не повече от 1 900 000 лева. Осигуряването на собствен финансов принос от Бюджета на Община Плевен е до 5 %, равняващи се до 255 000 лева за проектите, както следва: Проект „Основен ремонт на пл. „Свобода” и пешеходната ул. „Васил Левски” от пл. „Свобода” до пл. „Стефан Стамболов”, на стойност до 155 000 лева, и Проект „Ремонт на сградата на Автогара Плевен и автобусните сектори”, на стойност до 100 000 лева.

С последващи решения беше дадено съгласие за осигуряване на собствен принос от Бюджета на Община Плевен на стойност до 464 860 лева за ремонта на ларгото. След направена нова актуализация и взети решения от проектантите БИ ЕС ПРОЕКТ ЕООД за намаляване на стойността и на част от СМР за обект ремонт на Автогарата и изграждане на нова навесна конструкция, съгласно изготвената подробна количествено-стойностна сметка, общата стойност за изпълнение на строително–монтажните работи е 2 703 788,94 лева с ДДС. Съветниците решиха днес допълнителното финансово обезпечение на инвестицията да бъде осигурено чрез допълнително предоставяне от РФГР на част от средствата  до размера на 95 %, представляващи абсолютна стойност – 302 344,58 лева, и допълнително собствено участие – 5 %,  в абсолютна стойност – 15 912,87 лева.

Кметът на Община Плевен Георг Спартански благодари на гласувалите положително съветници за разумното решение, с което се дава възможност местната администрация да започне процедура по обявяване на обществена поръчка и намиране на изпълнител на строително-монтажните работи на Автогарата. „Нека направим ремонта възможен в името на тези, които идват след нас. А и не прилича на Плевен да има такава Автогара, каквато е тя в момента”, добави кметът.