Доц. д-р Ангел Кунчев: Заразяването с COVID-19 сега става по-лесно - pleven.utre.bg

Доц. д-р Ангел Кунчев: Заразяването с COVID-19 сега става по-лесно

04 август 2020, 09:05 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    Нова тв

Ако продължим със същите темпове на заразяване, ще има трудности, заяви главният държавен здравен инспектор

Заразяването с COVID-19 сега става по-лесно. Това заяви в студиото на "Здравей, България" главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, предаде Нова тв. "Необходими са по-малък контакт и време. Достатъчно е да поговорите с положителен в рамките на час-два в затворено пространство, без маски, и вирусът може да бъде предаден”, допълни той.

Кунчев определи броя на починалите от последното денонощие като повече от стряскащ. "Хората в болници в страната с COVID-19 са вече 825. Тези, настанени в интензивните структури, са близо 50. Там, където случаите са много, ще срещнем сериозни затруднения. Ако продължим със същия темп, ще има трудности с осигуряването на медицинска помощ за всички нуждаещи се”, каза още той. 

Главният държавен здравен инспектор коментира и ситуацията в заведенията за възрастни. Във Варна бяха установени 102-ма инфектирани. "Не може да се говори, че в старческите домове тя е изпусната. Знаейки, че това са най-рисковите места аз лично разпоредих постоянен контрол и сканирания на домуващи и персонал”, посочи още доцентът. 

Кунчев, заяви, че България е на последно място по заболеваемост на Балканите, ако изключим Гърция, дори и с настоящия брой заразени. "На четвърто сме в Европейския съюз. Заболеваемостта расте навсякъде, много расте. Румъния и Испания минаха пред нас. Южна Германия и Франция започват да вдигат рязко стойностите. Очевидно освен държанието на обществото, което е ключово, има и известни промени в характеристиките на вируса. Статистиката вече го потвърди”, категоричен беше той.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета