МОСВ предупреждава ползвателите да пестят водния ресурс

Всички усилия на МОСВ са насочени към запазване на ресурса в язовирите и съхранение на водата в тях за следващата 2021 г.

Благодарение на предприетите от Министерството на околната среда водите мерки и положените максимални усилия, тази година нивото в язовирите в страната започна да пада едва през мeсец август заради намаляващия приток. В тази връзка МОСВ призовава всички водоползватели да предприемат действия за пестене на ресурса и намаляване на загубите.

През тази година е гарантирана водата за питейно битово водоснабдяване на населените места, които се водоснабдяват от управляваните от МОСВ 52 комплексни и значими язовири.

От началото на 2020 г. досега земеделските производители са получили общо 611,769 млн. м3 вода и до края на напоителния сезон не се предвиждат съществени ограничения.

Същевременно МОСВ предупреждава земеделците от Североизточна България, че трета поредна година в този регион има засушаване и ако през есенно-зимния сезон се запази тенденцията на намален приток, то същият ще трябва да се използва от тях и през напоителен сезон 2021 г.   Възможно е ресурсът да се окаже недостатъчен поради което земеделските производители следва да помислят и за алтернативни водоизточници.

Всички усилия на МОСВ са насочени към запазване на ресурса в язовирите и съхранение на водата в тях за следващата 2021 г.

МOСВ управлява водите на 52 броя комплексни и значими язовира, като ежедневно следи състоянието им.