Започва прием по мярка "Преструктуриране и конверсия на лозя"

Tова е най-успешно прилаганата мярка от Националната лозаро-винарска програма

От 24 август до 31 август ще се приемат заявления за предоставяне на финансова помощ по мярка "Преструктуриране и конверсия на лозя" от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019-2023 г..

По мярка "Преструктуриране и конверсия на лозя" се подпомагат конверсия на сортовия състав на насажденията (изкореняване, засаждане и изграждане на подпорна конструкция), промяна на местонахождението на лозята (изкореняване, засаждане и изграждане на подпорна конструкция) и подобряване на техниките за управление на лозята (изграждане на подземни колектори за дренаж, шахти и канали за отводняване, изграждане и/или реконструкция на тераси, изграждане на автоматизирани системи за капково напояване, смяна на подпорна конструкция, изграждане на подпорна конструкция на новосъздадени насаждения и смяна на формировката).

За финансова помощ по дейностите могат да кандидатстват производители, които са физически или юридически лица или група, или организация на физически или юридически лица, вписани в лозарския регистър като производители с регистрирани лозарски стопанства по реда на Закона за виното и спиртните напитки.

Максималният размер на финансовата помощ от Европейския фонд за гарантиране на земеделието е до 80 % от разходите за изпълнение на всяка конкретно определена дейност на база определени пределни цени по приложение № 1 от Наредба № 6 от 26.10.2018 г. и технологична карта към инвестиционния проект, сравнени с предоставени три оферти. От 17.07.2020 г. за всяка операция, посочена в технологичната карта се предоставят най – малко три съпоставими независими оферти в оригинал, които съдържат наименование на оферента, срока на валидност на офертата, датата на издаване на офертата, подпис и печат на оферента, цена в левове или евро с посочен ДДС.

Мярка "Преструктуриране и конверсия на лозя" е най – успешно прилаганата мярка от Националната лозаро-винарска програма. Тя присъства и в предходните две национални програми, изпълнявани за периода 2009-2013 г. и 2014-2018 г., като интересът към нея от страна на производителите продължава да бъде висок.

Документи по мярката ще се подават лично или чрез упълномощено лице в Централно управление на ДФ "Земеделие", ул. Гусла 3, отдел „Вино, промоционални програми и лицензии“, след предварително записан час на един от следните телефони: 02/81 87 513, 02/8187 517 и 02/8187 534. С цел избягване на големи струпвания от хора, молим кандидатите да спазват стриктно предварително записаните часове