ОбС - Плевен преразгледа решение за безвъзмездна финансова помощ на футболен клуб

Решението е върнато за повторно обсъждане от Георг Спартански като незаконосъобразно и нецелесъобразно

Общински съвет - Плевен, преразгледа решение от предходното си заседание относно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на Детско-юношеската школа на ФК „Вихър"- гр. Славяново, чрез отпускане на средства от общинския бюджет в размер на 30000 лв. Решението е върнато за повторно обсъждане от кмета на Общината Георг Спартански като незаконосъобразно и нецелесъобразно.

„С приемането на Решение № 294/30.07.2020г. се променя разходната част на бюджета, при нарушаване на разпоредбата на чл. 125, ал. 1, т. 2 от ЗПФ и чл. 40, ал. 1, т. 2 от Наредба № 10 на Общински съвет Плевен. Не е предвидено от кои утвърдени разходи и в рамките на коя дейност, следва да се осигури сумата за финансова помощ на ДЮШ. Липсата на аргументи и обосновка за законосъобразното разходване на отпуснатате финансови средства, както и непосочване от коя част на бюджета ще се осигурят тези средства, прави решението освен незаконосъобразно, но и неизпълнимо на практика“, посочва в аргументите си кметът.

Съгласно законовата процедура Общинският съвет може да отмени, да измени или да приеме повторно върнатите за ново обсъждане актове. След дебат местният парламент гласува изменение на решението си от юли и на ДЮШ на ФК „Вихър"- гр. Славяново, да бъде предоставена  безвъзмездна финансова помощ в размер на 15 000 лв. от общинския бюджет.