Плевенчанин създава първата частна академия по фотография у нас

Зад идеята и реализацията на целия проект стои многократно награждаваният документален фотограф Димитри Стефанов

Първата частна академия за фотография у нас ще отвори врати на 1 октомври 2020 година в София в небезизвестното пространство за всички любители и професионалисти на визуалните изкуства – Photosynthesis. BECA | Before Creating Academy е първият реализиран проект за частна академия по фотография у нас, който си партнира със световноизвестния факултет EFTI – Centro Internacional de Fotografia y Cine в Мадрид. Колаборацията ще даде възможност на курсистите да се запознаят с някои от най-популярните и знаменити преподаватели, които ще се присъединят като гост лектори на академията, а за един от курсистите BECA ще предостави стипендия за безплатно обучение във факултета в Мадрид.

Зад идеята и реализацията на целия проект стои плевенчанин - многократно награждаваният документален фотограф Димитри Стефанов, който събира екип от признати и уважавани професионалисти. Подбрани преподаватели ще предложат солидна основа от знания и най-вече практически умения за всички, които желаят да се докоснат до света на фотографията, или желаят да навлязат дълбоко в нейните тайни.

Сред обявените лектори са Свилен Начев, Валерий Пощаров, Пенко Скумов, Александър Карчински и Полина Илиева. Димитри Стефанов също ще се включи като основен лектор. Курсистите ще имат възможността да се запознаят в детайли с историята на фотографията, както и със спецификите на различните жанрове, сред които документалната фотография, портретната, сватбената, street фотографията и други. BECA ще предложи няколко възможности за обучение чрез модули, обединени в една дълга програма, както и кратки интензивни курсове, които ще акцентират на конкретни теми.

Основен образователен похват на академията, на който ще се основава методиката на обучение на академията, са практическите умения, които са от особено значение, като най-ефективен метод за усъвършенстване. Успоредно с практиката ще се надграждат и чисто теоретични познания по фотография. Основна идея и философия на организаторите е академията да се превърне в място, в което дългогодишният опит и знания на действащи, утвърдени и признати професионалисти в областта, може да се предава от тях към по-младите. Една общност за фотографско познание, чрез активно практикуване, анализ, дискусия и обмен на идеи.

Важна част от методиката на обучението е изградена и базирана върху реализация на авторски проекти, върху които курсистите ще работят от самото начало. Целта е да се даде възможност на курсистите, освен да придобиват практически опит, да изградят портфолио, с което да могат да се реализират успешно и след завършване на обучението си.

Програмата на BECA е съобразена изцяло с предизвикателствата, които днес спохождат всички образователни системи по цял свят днес. За това е предвидена и онлайн форма на обучение, която ще се практикува успоредно със стандартната. В случай, че има обстоятелства, които възпрепятстват присъствието на курсистите, те ще имат възможност да продължат с курсовете си и в алтернативна форма, докато това е необходимо.

Първата академия за фотография у нас ще направи официалното си откриване на 1 октомври от 19:00 ч. във Photosynthesis, бул. “Васил Левски” 57, като от 01.10 до 15.10 ще отвори врати напълно безплатно за всички желаещи да се запознаят отблизо и в детайли с курсовете, методиката на обучение, програмата и лекторите.

Организаторите предоставят тази възможност на всеки, който желае да се докосне до атмосферата, за да може да добие представа за това какво го очаква, какви умения ще натрупа и какви възможности ще получи в хода на обучението си.

Повече информация, относно BECA|Before Creating Academy, можете да откриете на сайта на академията, както и в комуникационните канали като Facebook и Instagram.