Фалшив имейл се разпространява от името на Министерството на здравеопазването

Постъпили са множество сигнали за електронно съобщение с фалшиво съдържание

Днес, 4 септември, в Министерството на здравеопазването постъпиха множество сигнали за електронно съобщение с фалшиво съдържание, което граждани и организации получават на електронните си имейл адреси от името на здравното ведомство.

Манипулативната информация, която се изпраща от подател „[email protected]”, гласи:

„Ние, Министерството на здравеопазването на България, в сътрудничество с правителството на България, искаме безплатно да разпределим безплатно маски за лице, респиратори, тестващи машини и друга защитна екипировка covid-19 на всички български регистрирани компании, координирани от Централния съвет на Здравни региони. Попълнете приложената форма и се уверете, че точният брой служители и адресът на фирмата са написани на този формуляр“.

Министерството на здравеопазването на Република България информира всички български граждани, получили въпросния имейл, че съдържанието му е невярно и по никакъв начин не може да бъде обвързано с МЗ.

Впечатление прави, че в имейла се цитират несъществуващи държавни органи и нормативни актове, към имейла е прикачен файл със съмнително съдържание, който препоръчваме да не се отваря.

За достоверност авторите на фалшивото съобщение са ползвали снимка на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, герба на Р България, реквизити от официалната интернет страница на Министерството на здравеопазването, както и подпис, който не е на здравния министър.

Министерството на здравеопазването остро осъжда подобен род спекулации и призовава всички български граждани да бъдат критични и да проверяват източниците на всяка информация, свързана с COVID-19.

За фалшивия имейл, разпространен днес от името на Министерството на здравеопазването, вече е уведомена Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“.