Трикратно ще бъдат увеличени зелените пространства след ремонта на плевенското ларго

Мисия

10-09-2020, 16:35

Снимка:

Община Плевен

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ремонтът на плевенското ларго се извършва от асеновградска фирма

Изпълнението на проекта „Основен ремонт на пл. „Свободата” и пешеходна улица „В. Левски” е към своя край

Изпълнението на проекта „Основен ремонт на пл. „Свободата” и пешеходна улица „В. Левски” /от пл. „Свободата” до пл. „Ст. Стамболов”/ е към своя край в частта на строително-ремонтните дейности. По препоръка на експерти озеленители от фирмата, която осигурява дървесната и храстова растителност, засаждане на видовете трябва да се направи през м. октомври.

С идеята участъкът от пешеходната част от ул. „В. Левски”, известна като ларгото,  да е по-добро и уютно място за отдих и срещи ще има много нова зеленина. Тя е ситуирана около паметника на Девета пехотна плевенска дивизия на пл. „Свободата”, алеята между Каскадата и Спортно-информационния център и в района на Къща музей „Цар Освободител Александър ІІ”. Ще бъде засадена дървесна и храстова растителност, част от която оформена кубично. Общата площ озеленяване /проекция на короните/ е 2 427 кв. м.

От началото на ремонта са отрязани само три дървета поради крайно лошото им състояние, към съществуващите на територията 29 дървета ще бъдат засадени нови 65. В тях се включват 5 бр. колоновиден шестил, 22 бр. яворолистен чинар с кубична корона, 4 бр. яворолистен чинар. Специално от Нидерландия ще пристигнат и 34 бр. полски ясен, бутиково дърво с характерна сменяща се окраска на короната. В изпълнение на проекта ще бъдат засадени 15 бр. топиари от котонеастър дамери, ще бъдат оформени и 58 кв. м цветни пространства, на които ще бъдат съчетани различни видове сезонни цветя.

Засаждането на дърветата ще става по нова технология, в местата за засаждане предварително са монтирани бетонови цилиндрични пръстени, които предотвратяват деформирането на настилката от кореновата система на растенията. Всяко от тях има и специална система, с която чрез дренаж ще се осъществява поливането на зелените насаждения.