МУ-Плевен дипломира днес тържествено Випуск 2020 чуждестранни лекари

Водещ на събитието е проф. Ангелина Стоянова, ръководител на Центъра за чуждестранни студенти

Медицински университет – Плевен и Факултетът по медицина организират за първи път на открито Тържествена промоция на чуждестранните лекари от Випуск 2020 днес  10.00 ч в двора зад Ректората с участието на близките на дипломантите и техните преподаватели. Водещ на събитието е проф. Ангелина Стоянова, ръководител на Центъра за чуждестранни студенти, а Академичното ръководство ще бъде представено от ректора проф. д-р Славчо Томов, зам.-ректора по учебната дейност проф. Маргарита Александрова и декана на Факултет „Медицина“ проф. Аспарух Аспарухов.

След успешно завършен 6-годишен курс на обучение по специалност "Медицина" изцяло на английски език, 86 чуждестранни студенти от Випуск 2014-2020 на Факултет „Медицина” придобиват образователно-квалификационна степен „Магистър” и професионална квалификация „лекар”. Младите чуждестранни лекари са граждани на Обединеното Кралство, Турция, Гърция, Германия, Нигерия, Индия и др. Чуждестранният лекар с най- висок успех е д-р Левин Францискус Фрай от Германия. Средният успех на випуска е много добър 4.95, а броят на отличниците е 9, които ще бъдат наградени с плакет „Отличник” на Факултет „Медицина”, луксозни дипломи, грамоти и стетоскопи.

Във връзка с противоепидемичните забрани и разпоредби за влизане на територията на Р България част от чуждестранните дипломанти и техните родители не успяха за се върнат за празника. Тези, които ще присъстват, са поканили своите родители и близки, които ще станат горди свидетели на тържественото полагане на Хипократовата клетва. Едновременно с това, за пета поредна година, ще се изпълни специален ритуал, взаимстван от американските университети – ритуал по предаване на белите медицински престилки от родителите на техните деца. Този акт има символично значение на преминаване от обучението в лекарската професия. На края на церемонията под звуците на химна на Европа „Ода на радостта“ на открито чуждестранните лекари ще хвърлят във въздуха академичните си шапки.

Медицински университет - Плевен е известен като първото висше училище в страната, което през 1997 г. въвежда обучение по специалност „Медицина” за чуждестранни студенти, провеждано изцяло на английски език. Първият випуск дипломирани чуждестранни студенти завършва през 2003 г., а випуск 2020 година е 17-тия пореден.