Неносенето на маски в клас ще се наказва само в краен случай

Това стана ясно от думите на заместник-министъра на образованието Таня Михайлова

Неносенето на маски в клас ще се наказва само в краен случай. Това стана ясно от думите на заместник-министъра на образованието Таня Михайлова, предаде БНТ.

В студиото на "Денят започва" тя обясни, че все още се уточняват наредбата и подзаконовите актове, с които родителите могат да поискат децата да бъдат на дистанционно обучение за определен срок от време.

Междувременно, в навечерието на първия учебен ден, в училищата текат последни приготовления за спазване на изискванията на Здравното и Образователното министерство. Регионалните здравни инспекции ще правят проверки на случаен принцип или при подаден сигнал за нарушение.

"Маските по принцип като изискване и всичко, което е свързано със здравословните условия, е изискване и на Министерство на здравеопазването. Но що се отнася до класната стая, маските не са задължителни. Аз мисля, че дори и ние трудно бихме издържали 6 часа в една класна стая с маска", заяви Михайлова.

С промените в закона за предучилищното и училищното образование от една страна по принцип се дава възможност за обучение в електронна среда от разстояние в случаи на дни, които са обявени по обективни причини за неучебни, каза тя.

Също така се дава възможност за ученици до 30 дни по здравословни причини да участват и да се включат в такова обучение, но във връзка с пандемията я има възможността за повече от 30 дни ученици, които съответно родителите им заявят желание или те самите да се включат в такова обучение, но условията са няколко - на първо място по здравословни причини - на детето и към членове на семейството, с които живее. Това е безусловно, разрешава се от самия директор", каза зам.-министърът на образованието.

Дава се възможност и на тази група родители, съответно ученици, да заявят своето желание, но тук вече имаме разрешителен режим, който ще минава и през Регионалното управление на образованието, за да може да се прецени дали има тези условия, дали наистина се налага, дали ученикът има отношение и към образованието, защото ние трябва да сме максимално обективни, за да разрешаваме такава възможност.

Министърът на образованието каза, че в условията на пандемия възрастова граница не е поставена, защото "това е дневна форма на обучение, но просто разликата е, че в електронна среда, от разстояние, в този случай учениците няма да променят формата си на обучение, те ще се водят ученици на училището, на този клас".

Началниците на регионалните управления и самите директори са информирани, че всички родители, които заявяват своите намерения, трябва да бъдат съответно приети тези заявления, да се обработят, за да може и самото училище да знае, защото трябва едно технологично време.

"И днес могат да подават тези заявления, на този етап заявлението е в свободна форма, те просто само трябва да заявят своето намерение", каза Михайлова.

Личните лекари не са тези, които освобождават учениците, отбеляза тя.

Заместник-министърът на образованието не категоричен, че ученикът не се включва в учебния процес, ще трябва да се върне в дневната форма на обучение.