УМБАЛ - Плевен вече разполага с нова апаратура за "безкръвни операции"

Апаратурата ще бъде използвана от Клиниките по хирургия към болницата

Последно поколение лапароскопска апаратура за около 400 хил. лв, целеви средства на Министерство на здравеопазването, бе закупена за нуждите на УМБАЛ "Д-р Г. Странски" – Плевен. Апаратурата ще бъде използвана от Клиниките по хирургия към болницата и служи за безкръвни операции на органите от стомашно-чревния тракт, жлъчен мехур и други.

Лапароскопът е последно поколение от системата Einstein и има възможност за работа в триизмерен режим, което позволява по-прецизното извършване на оперативните интервенции.

Апаратурата е въведена в експлоатация и първият пациент, опериран по спешност с нея от екип в Първа хирургична клиника, вече е изписан.

Лекарите обясняват, че тази система разширява значително възможностите на хирургичните екипи във втората по големина болница в България да извършват така наречените „безкръвни операции“. При тях възстановителният период, както и следоперативната болка са значително по-малки в сравнение със стандартните процедури. Болницата разполага с обучени екипи за работа с лапарокопската апаратура, обучени в страната и чужбина.

Благодарение на новата си придобивка УМБАЛ „Д-р Г. Странски“ – Плевен е в готовност да извърши по спешност операция по всяко време на денонощието, целогодишно.