Натрупване на 1 година трудов стаж ще имат младежите по програма "Старт в кариерата" - pleven.utre.bg

Натрупване на 1 година трудов стаж ще имат младежите по програма "Старт в кариерата"

16 септември 2020, 15:00 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    МТСП

До момента заетостта по програмата продължаваше девет месеца

Младежи до 29 г. с висше образование може да натрупат една година трудов стаж по специалността си в публична администрация чрез програма "Старт в кариерата", съобщиха от Министерството на труда и социалната политика. Условието е да са без трудов стаж по завършената специалност и да са регистрирани в Бюро по труда.

Програмата има за цел младите да направят плавен преход от образование към заетост, чрез работа в министерства, държавни агенции, областни или общински администрации, което дава възможност на младежите за реализация в родните им места. До момента заетостта по програмата продължаваше девет месеца.

Удължаването на заетостта от 9 на 12 месеца се прави, защото в хода на изпълнението на програмата е констатирано, че е необходим по-дълъг период за плавен преход. Той ще даде на младежите възможност да се запознаят с пълния годишен цикъл в работата на съответната администрация. Срокът на действие на програма "Старт в кариерата" е удължен до края на 2021 г. Тя се финансира изцяло със средства от държавния бюджет.

Според Оценката на ефекта от активната политика на пазара на труда, проведена през 2019 г., програмата е с най-висок брутен ефект от всички национални програми и мерки, което показва, че след участието си в програмата младежите много по-лесно могат да намерят работа и устойчива реализация. Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета