Стартира акция за подобряване на безопасността на движението по пътищата

От 17 септември до 24 септември ще се организира полицейска операция „Пешеходец“

Наблюдава се тенденция за увеличаване на тежки ПТП със загинали и ранени с участието на пешеходци. От днес до 24 септември 2020 г. на територията на страната, включително в област Плевен, ще се проведе специализирана акция за гарантиране на безопасността на движението по пътищата. Нейната основна цел е ограничаване на предпоставките за възникване на тежки пътни инциденти.

Контролните органи ще следят стриктно за неправилно пресичане на платното за движение и внезапно навлизане на платното от пешеходци. Ще се осъществява активен контрол за отнемане предимство на пешеходци на пешеходна пътека и за преминаване при забраняващ сигнал на светофарните уредби. Ще се прецизират маршрутите на нарядите за контрол, като се определят точки за контрол в районите на потенциално опасни пешеходни пътеки и такива с интензивно пешеходно движение, както и местата, на които се наблюдава неправилно и рисково пресичане на пътни/улични платна от пешеходци. Ще се акцентира особено върху пресичане на нерегламентирани места от пешеходци придружаващи деца.

Паралелно при извършваните проверки полицейските служители ще извършват и своевременни справки за евентуално наличие на неплатени глоби и невръчени електронни фишове.